Prestop®

Prestop® on suomalaisesta peltomaasta eristettyä ja kuivattua Gliocladium catenulatum J1446-sienen rihmastoa ja itiöitä. Se asuttaa tehokkaasti lehtien pinnat ja kasvin juuriston samalla vieden elintilan taudinaiheuttajilta. Lisäksi se loisii taudinaiheuttajilla ja tuottaa entsyymejä, jotka tuhoavat taudinaiheuttajien soluseiniä.

Prestop®-jauheella torjutaan Pythiumin, Phytophthoran, Rhizoctonian ja Fusariumin aiheuttamaa taimipoltetta ja juuristotauteja. Lisäksi se soveltuu kasvihuonekurkun mustapistemädän (Didymella) torjuntaan sekä harmaahomeen (Botrytis) torjuntaan tomaatilla, paprikalla, kurkulla, mansikalla, koristekasveilla sekä pikkutaimilla.

Prestop® -jauhetta voidaan käyttää vihanneksilla, yrteillä, koristekasveilla sekä taimikasvatuksessa. Se soveltuu myös mansikan ja vadelman juuristotautien torjuntaan. Prestop® -jauhetta voidaan käyttää luomuviljelyssä sekä integroidussa kasvinsuojelussa. Prestop® ei vaadi varoaikoja.

Käyttö

Taimipoltteen ja juuristotautien torjunnassa vihanneksilla, koristekasveille sekä yrteillä kasvualustaan sekoitetaan Prestop® -jauhetta (200–500 g/ m3) ennen kylvöä. Käsittely voidaan tehdä myös kylvön jälkeen kastelukäsittelynä (50–100 g/ 10 m2). Istutusvaiheessa taimet käsitellään tippukastelun kautta 100 g / 400–500 tainta ja käsittely uusitaan kuukauden välein.

Tomaatin, paprikan ja kurkun harmaahomeen sekä kurkun mustapistemädän torjunnassa Prestop® levitetään kasvustoon lehvästökäsittelynä. Lehvästökäsittely tulisi tehdä ennakkoon heti istutuksen jälkeen. Lehvästökäsittely tehdään kasvinsuojeluruiskulla 3-4 viikon välein 0,5 % liuoksella. Prestop® -jauhe voidaan levittää myös kylmäsumuruiskutuksena. Käytettävä levityslaitteisto vaikuttaa seoksien vahvuuksiin.

Upotuskäsittely 0,5 % Prestop® -vesiseokseen soveltuu vihannesten ja koristekasvien pikkutaimien sekä mansikan ja vadelman harmaahomeentorjuntaan. Avojuuriset taimet upotetaan 0,5 % Prestop® -vesiseokseen ennen istutusta. Kenno- ja paakkutaimet voidaan käsitellä Prestop® -vesiseoksella kastelemalla (125 g / 1000 tainta). Kuukauden kuluttua istutuksesta käsittely uusitaan tippukastelun kautta, riviruiskutuksena tai kastelukäsittelynä 0,5 % vesiseos (vihannekset, koristekasvit), 200–250 g / 1000 tainta (mansikka) tai 250–300 g /1000 tainta (vadelma). Käsittely uusitaan tarvittaessa.

Fusarium– ja Botrytis -sienten torjunnassa sipulikasveilla käytetään upotuskäsittelyä. Istukkaat upotetaan nopeasti 0,5 % Prestop® -vesiseokseen ja annetaan kuivahtaa ennen istutusta. Käsittelyn voi tehdä myös istutuksen jälkeen ruiskuttamalla rivit (2-4 kg/ha). Riviruiskutuskäsittelyn voi uusia 3-6 viikon kuluttua istutuksesta.

Möhöjuuren torjunnassa kaalikasveilla taimet kastellaan ennen avomaalle istutusta Prestop -vesiseoksella (5-10 g/ m2 kennotaimia). Käsittely toistetaan 3 viikon kuluttua istutuksesta riviruiskutuksena (3-4 kg/ha).

Mustapistemädän torjunnassa avomaakurkulla ja kurpitsoilla taimet ruiskutetaan ennen avomaalle istutusta 0,5 % Prestop® -vesiseoksella. Käsittely uusitaan tarvittaessa 3-4 viikon kuluttua istutuksesta (2-3 kg/ ha).

Prestop® voidaan levittää myös täsmäkäsittelynä suoraan ongelma kohtiin sumutuspullolla 0,5 % liuoksena. Sumutuspulloon tehty liuos säilyy käyttökelpoisena 5 vuorokautta, kun sen säilyttää yöt jääkaapissa.

Pakkauskoot ja säilytys

Prestop®-jauhetta on saatavilla 100g ja 1kg pakkauksissa. Suosittelemme säilyttämään Prestopin pakastimessa, kuitenkin viileämmässä kuin +5 astetta. Tippukastelukäsittelyssä on hyvä huomioida, että ylikastelu ei huuhdo pois juuristoon asti mennyttä Prestopia. On erittäin tarkoituksen mukaista käyttää tautitorjunta-aineita kivivillassa, koska sillä ei ole omaa mikrobistoa.

Prestop-käsittely mansikalla paransi talvehtimista avomaalla ja nopeutti kasvuun

Prestop sipulikasvien Fusariumin ja harmaahomeen torjuntaan MU

Prestop purjolla 2.2016

Prestop mansikan juuristotautien torjuntaan 2017

Prestop kurkun mustapistemädän torjuntaan

Prestop kasvihuonevihannesten harmaahomeen torjunnassa

Prestop kaalikasvien möhöjuuren torjuntaan MU

Prestop avomaankurkun ja kurpitsan mustapistemädän torjuntaan MU

Prestop för effektiv bekämpning av gråmögel på växthusgrönsaker

Prestop för biologisk bekämpning av svartprickröta

Prestop för bekämpnging av svartpricksröta på frlandsgurka och pumpaväxter MU SVE

Prestop bekämpning av rotsjukdomar hos jordgubbe och hallon

Prestop för bekämpning av klumprotsjuka och groddbränna på kålväxter MU SVE

Prestop för bekämpnging av svampsjukdomar på lökväxter MU SVE

Prestop® käyttöturvallisuustiedote

Prestop myyntipäällyksen teksti

Lähde: Verdera Oy

Varmista kasvinsuojeluaineiden turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16