Tutkimus ja tuotekehitys

Tutkimukset ja tuotteiden kehittäminen ovat olleet aina tärkeä osa Biotus Oy:n toimintaa.  Toimimme yhdessä tutkijoiden, asiantuntijoiden, tuottajien ja asiakkaiden kanssa. Tavoitteenamme on luoda yksilöllisiä ja toimivia ratkaisuja jokaisen asiakkaamme kasvintuhoojaongelmiin. Kehitystyön tuloksena luomme uusia tuotteita, uusia käyttötarkoituksia vanhoille olemassa oleville tuotteille sekä muokkaamme torjuntaeliöiden käyttöohjeita paikallisiin olosuhteisiin sopiviksi. Toteutamme tuotekehityskokeita myös yhteistyössä viljelijöiden kanssa, ja viljelmäkäynnit sekä aktiivinen tarkkailu auttavat kehittämään parhaat mahdolliset torjuntastrategiat.

Laadunvalvontaa tehostaakseen Biotus Oy on ottanut käyttöön uudet, testatusti toimivat laadunvalvontamenetelmät tuontieliöidemme moitteettoman laadun varmistamiseksi.

Petopunkkien ja muiden torjuntaeliöiden kasvattaminen ja käyttö
Vuosien saatossa Biotuksen työntekijät ovat kartuttaneet paljon tietoa ja kokemusta petopunkkien ja torjuntaeliöiden kasvattamisesta ja käytöstä. Olemme kasvattaneet useita eri torjuntaeliöitä tutkimuksiamme varten. Lisäksi olemme toimineet konsultteina torjuntaeliöiden kasvattamisessa. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, kun tarvitset apua petopunkkeihin ja torjuntaeliöihin liittyvissä asioissa. Olemme aina valmiita ottamaan uusia haasteita vastaan ja kehittämään yhdessä uusia kasvatusmenetelmiä ja käyttökohteita.
Tuotekehitysprojektit
Tuotekehitysprojektit tehdään osittain Tekesin rahoittamina. Niissä keskitytään etsimään optimaalisimmat sekä luotettavimmat kasvatusmenetelmät, muokkaamaan valmiit tuotteet ja optimoimaan kuljetusolosuhteet.
Asiakaskohtaiset ratkaisut
Yhdessä asiakkaan kanssa suunnittelemme yksilölliset torjuntastrategiat kaikille kasvintuhoojille. Torjuntastrategiat pohjautuvat tarkkailuun ja ennakkotorjuntaan. Lajikevalinnat sekä viljelykauden kasvatusolosuhteet vaikuttavat vahvasti torjunnan onnistumiseen. Tarkkailun perusteella valitaan käytettävät eliöt ja torjuntasuunnitelmaa voidaan muokata ajankohdan ja olosuhteiden mukaan.
Laadunvalvonta
Vuoden 2016 aikana harjoittelijamme Joveini Manninen Ammattiopisto Liviasta sekä Jenni Mieto HAMK Lepaasta kehittivät tuontieliöille laatuseurantaprotokollaa. Opiskelijat testasivat eri menetelmillä eliöiden kuoriutumista ja vakiinnuttivat parhaat menetelmät käytännön protokollaksi eliökohtaisesti (esim. jauhiaiskiilukainen, kirvasääski, jättikirvavainokainen ja isokirvavainokainen). Lisäksi testattiin kirjallisuudessa kuvattuja menetelmiä liikkuvien torjuntaeliöiden määrien tarkistamiseksi. Näin saatiin yksinkertaiset mutta toimivat menetelmät mm. ansaripetopunkkien, Macrolophus-luteiden ja harsokorentotoukkien laadun seurantaan.
Tunneliviljelmien biologisen kasvinsuojelun mahdollisuuksia

Tunneliviljely kasvattaa suosiotaan. Biotus tarjoaakin tunnelien tuholaistorjuntaan ajankohtaisia ratkaisuja tunneliviljelmien erityisolosuhteet huomioiden. Biotus on kartoittanut ja tutkinut tunneliviljelmien biologisen kasvinsuojelun mahdollisuuksia jo useampana kesänä. Samalla on kehitetty tuholaisten tarkkailumenetelmiä. Tuloksista tarkemmin P&K numeroissa 15/2014, 21/2014 sekä 14/2015. Aiheesta on tehty toimeksiannostamme myös kaksi opinnäytetyötä: Vihannespunkin biologisen torjunnan ja tyhohyönteisten tarkkailumenetelmien kehittäminen vadelman tunneliviljelyssä sekä Tunnelivadelman kirvatorjunnan tehostaminen Anthocoris nemoralis- petoluteen avulla.

Uusien käyttökohteiden luominen olemassa oleville tuotteille
Biologinen torjunta on vielä melko uusi torjuntamenetelmä tuholaistorjunnassa kasvihuone- ja avomaaviljelyn ulkopuolella. Olemme kuitenkin saaneet lupaavia tuloksia petopunkkien käytöstä myös kanapunkkien sekä matelijapunkkien torjuntaan.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16