Metsäferomonit- ja ansat

Biotus Oy ja Forestum Oy ovat sopineet metsäntuhoojaferomonien ja ansatarvikkeiden myynnin siirtämisestä Forestumilta Biotukselle vuodesta 2019 lähtien.

 

Kirjanpainaja

Kirjanpainajatuhot ovat lisääntyneet viime vuosina, eikä tuleva kesä tule tekemään poikkeusta. Kirjanpainajien lentoon kannattaa varautua feromonien avulla. Pyydykset tulee asentaa ennen kirjanpainajan parveiluaikaa, toukokuun alussa. Lämpiminä kesinä kirjanpainaja voi ehtiä tuottamaan myös toisen sukupolven, joka kuoriutuu heinäkuun puolivälin jälkeen. Toisen sukupolven aiheuttamien kuoriaisien uusia vahinkoja on odotettavissa heinäkuun lopulla tai elokuun alussa. Toinen tarkkailujakso juhannuksen jälkeen voi siis olla tarpeen. Lue lisää kirjanpainajasta tietokortistamme.

Havununna

Myös havununnaa voi seurata feromonipyydyksillä. Aiemmin harvinaisena pidetty havununna on levinnyt Suomessa ilmaston lämmettyä kohti pohjoista. Havununnan toukat syövät havupuiden neulasia ja sille maistuvat myös lehtipuiden lehdet. Havununnaa eivät säikäytä edes kylmät talvet, sillä talvehtivat munat kestävät jopa 29 asteen pakkasen. Suomen valoisat ja lyhyet kesät ovat myös havununnan mieleen.

Havununnan esiintymistä ja runsautta Suomessa tutkittiin vuonna 2019 feromoniseurantaan perustuen (lue Metsätieteen aikakauskirjassa julkaistu artikkeli kokonaisuudessaan: https://metsatieteenaikakauskirja.fi/article/10311). 2000-luvulla havaittiin, että havununna alkoi yleistyä, joten tarvetta tutkimukselle oli. Suurimmat havununnasaaliit saatiin Kaakkois- ja Lounais-Suomesta, parhaimmillaan jopa tuhat yksilöä pyydystä kohden. Tulosten perusteella voidaan päätellä havununnan lisääntyvän paikallisesti noin Kitee–Pori-linjan eteläpuolella.

Kerrospyydys, kerroskuppipyydys sekä purkkiansa

Kirjanpainajan ja muiden metsätuholaisten torjunnan ja tarkkailun apuna voidaan käyttää feromonipyyntiä. Pyydykset asennetaan paikoilleen ennen parveiluaikaa, kirjanpainaja-ansat toukokuun alussa. Feromonipyydystämistä varten on saatavana eri tyyppisiä ansoja: mm. kerrospyydys ja kerroskuppipyydys. Molempien ansatyyppien idea on, että kuoriaiset houkuttuvat feromonin huumaamina ansaan, törmäävät liukkaaseen muovipintaan ja tippuvat siitä keruuastioihin.

Pyydykset säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia, feromoni sen sijaan vaihdetaan vuosittain. Lue lisää kerrospyydyksestä tietokortistamme.

Tilaaminen

Voit tehdä tilauksesi

 

 

Saatavilla olevat metsäferomonit:

  • Havununna, Lymantria monacha
  • Kirjanpainaja, Ips typographus
  • Kuusentähtikirjaaja, Pityogenes chalcographus

Saatavilla olevat ansat metsäferomoneille:​

  • Purkkiansa (perhostuholaisille)
  • MultiWit-kerrospyydys kirjanpainajalle
  • Kerroskuppipyydys (kuoriaisille)

Lisäksi valikoimissamme:

  • AntiSmell -suola 0,4 kg kerrospyydyksiin

kerrospyydys kirjanpainaja metsäferomonit biotus oy metsätuholaiset

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16