Mycostop®

Mycostop® on biologinen kasvinsuojeluaine, joka sisältää suomalaisesta rahkaturpeesta eristettyä ja kuivattua Streptomyces-sädebakteeria. Sen toiminnan teho perustuu siihen, että sädebakteeri vie taudinaiheuttajien elintilan ja ravinnon. Tämän lisäksi sädebakteeri tuottaa aineenvaihdunnassaan tuotteita, jotka estävät taudinaiheuttajien kehittymistä. Sädebakteeri loisii myös taudinaiheuttajasienillä tuhoten niiden soluseinät.

Mycostop®-jauheella on monia käyttötarkoituksia, mutta tärkein niistä on fusarium- ja alternaria-sienten aiheuttamien taimipoltteen, juuristotautien sekä lakastumistautien torjuminen. Lisäksi mycostopin käytöllä voidaan edistää kasvua ja lisätä sadon määrää terveissäkin kasvustoissa. Mycostop® soveltuu vihanneksien, koristekasvien sekä yrttien kasvinsuojeluun. Käyttö myös taimikasvatusvaiheessa.

Mycostop® voidaan käyttää integroidussa torjuntaohjelmassa. Paras torjuntatulos saadaankin, kun käytetään biologista ja kemiallista torjuntaa ohjelmana, mutta ei yhtäaikaisesti. Sädebakteeri sietää hyvin kemiallisia torjunta-aineita. Sädebakteeri vähentää myös riskiä resistenttien taudinaiheuttajakantojen muodostumiseen. Mycostop toimii kaikenlaisissa kasvualustoissa.

Käyttö

Mycostop® voidaan levittää kasvustoon veteen sekoitettuna tippukastelun kautta. Tippukastelua käytettäessä tärkeää on valmistaa vesiseos huolella, jotta letkut ja suuttimet eivät tukkeudu. Sekoita jauhe ensin pieneen vesimäärään ja laimenna vasta sitten seos lopulliseen väkevyyteensä. Jauhe voidaan levittää veteen sekoitettuna myös ruiskuttamalla tai kastelemalla kasvualustaan. Mycostop® levitetään vain kasvualustaan. Se ei sovellu lehvästökäsittelyyn.

Ensimmäinen Mycostop® käsittely tulisi tehdä heti istutuksen jälkeen, jotta hyödylliset mikrobit pääsevät juuristoon ennen taudinaiheuttajia. Ensimmäinen käsittely on tärkein, mutta sädebakteerin tehon ylläpitämiseksi uusintakäsittelyjä suositellaan 4-6 viikon välein. Mycostop®-jauhetta tulisi käyttää Suomen olosuhteissa 5-8 g/1000 kasvia. Jos tautipaine on suuri, voi harkita suurempaa annostusta.

Mycostop® voidaan sekoittaa kasvualustaan myös vesiseoksena. Käyttömäärä riippuu tautipaineesta, mutta 1-5 g /m3 on suositus.

Siementen peittaus tehdään kuivalla jauheella. Mycostop®-jauhetta tarvitaan siementen peittaukseen 2-8 g/1000g siemeniä. Siementen peittaus soveltuu erityisesti yrteille, jotka ovat herkkiä taudeille (tilli, timjami, oregano). Kemiallisesti peitattujen siementen uudelleen peittausta Mycostop®-jauheella ei suositella. Tässä tapauksessa tautiainekäsittely tulisi tehdä mieluummin kastelukäsittelynä kylvön jälkeen. Mycostop®-jauheella peitatut siemenet tulisi säilyttää viileässä, jos kaikkia siemeniä ei kylvetä kerralla. Peitatut siemenet suositellaan kylvettävän viikon kuluessa peittauksesta.  Maustekasveille, kaalilla, sipulilla ja purjolla Mycostop®-jauhetta tulisi käyttää 8 g / 1 kg siemeniä. Palkokasveilla, kurkulla, tomaatilla, paprikalla, juureksilla ja lehtivihanneksilla annostus on 5 g / 1 kg ja salaatin siemenille riittää  2 g /1 kg.

Istukassipulit sekä valkosipulinkynnet  voidaan käsitellä 0,01 % Mycostop-vesiseoksella upottamalla ne seokseen 15 minuutiksi ennen istutusta.

Istukkaat, pistokkaat ja pienet koristekasvien taimet voidaan käsitellä istutuksen yhteydessä myös Mycostop upotuskäsittelyllä. Ne kastetaan 10–20 sekunniksi Mycostop®-liuokseen, jonka jälkeen niiden annetaan kuivahtaa ennen istutusta.

Pakkauskoot ja säilytys

Saatavilla olevat pakkauskoot: 2g, 5g, 10g, 25g, 50g ja 100g. Pakkauskoot on suunniteltu niin, että koko pakkaus tulisi käyttää kerralla, sillä Mycostop® on erityisen herkkä kosteudelle pakkauksen avaamisen jälkeen. Avattu pakkaus menettää tehonsa parissa päivässä. Suosittelemme säilyttämään Mycostop®-jauheen pakastimessa, kuitenkin viileämmässä kuin +8 astetta.

Verderan käyttöohje Mycostop®

Mycostop för biologisk bekämpning av groddbränna och bettning av frön

Mycostop siemenpeittaukseen ja taimikasvatukseen

Mycostop® käyttöturvallisuustiedote

Mycostop myyntipäällyksen teksti

Lähde: Verdera Oy

Varmista kasvinsuojeluaineiden turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16