Vihannespunkki

Vihannespunkki Tommi OraluomaTunnistus

Aikuiset vihannespunkit ovat 0,3 – 0,5 mm:n mittaisia, niillä on molemmissa kyljissä mustat täplät. Talvehtimaan tai uusille isäntäkasveille levittäytymään valmistautuvat punkit ovat punaisia. Vihannespunkit esiintyvät usein pesäkkeinä (pääosin lehtien alapinnalla), rajautuen yhteen tai muutamaan kasviin saastunnan alkuvaiheessa.

Vioitus

Vihannespunkit vioittavat kasveja imemällä kasvisoluista kasvinesteitä. Syöntijäljet näkyvät lehden yläpinnalla kellertävinä pilkkuina (tyhjiä kasvisoluja). Vioituksen voimistuessa täplät suurenevat vaaleiksi, kloroottisiksi, koko lehden peittäviksi laikuiksi. Vihannespunkit kehräävät myös seittiä.

Biologia

Vihannespunkkinaaraat elävät noin 50 päivää, tänä aikana ne munivat 100-130 munaa lehtien alapinnoille seitin suojaan. Vihannespunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää vain 8-10 vuorokautta (25°C). Vihannespunkkipopulaatio voi hyvissä olosuhteissa kaksinkertaistua 2-4 päivässä punkkien nopean elinkierron sekä suuren jälkeläistuoton ansiosta. Syksyllä päivien lyhenemisen ja lämpötilan laskun seurauksena kehittyy oranssinpunaisia naaraita (hedelmöityneitä), jotka säilyvät talven yli lepotilassa.

Lepotilassa punkit kestävät hyvin torjunta-aineita ja pakkasta. Keväällä lepotilasta herättyään nämä naaraat munivat kasveille. Jos lämpötila on jatkuvasti vähintään 25°C, punkit eivät kuitenkaan mene lepotilaan. Mikäli vihannespunkkeja ei ole saatu hävitettyä kasvihuoneesta syksyllä, ne ovat seuraavana kesänä kasvuston ongelmana 10-14 vuorokauden kuluttua siitä, kun huonetta aletaan lämmittää ja lämpötila kohoaa 18-20 asteeseen.

Vihannespunkki menestyy parhaiten, kun ilman suhteellinen kosteus on 30-40 %. Jos ilman suhteellinen kosteus ylittää 85-90 %, naaraat munivat vähemmän, nuoruusasteiden kehitysnopeus hidastuu sekä niiden kuolleisuus nousee.

Torjuntaeliöt

Ansaripetopunkki (Phytoseiulus persimilis)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Ansaripetopunkkia käytetään kehrääjäpunkkien (mm. vihannespunkki) torjuntaan.

Toiminta ja biologia

Ansaripetopunkin ravinnoksi kelpaavat kaikki kehrääjäpunkkien eri elinkierron vaiheet. Ansaripetopunkki elää kuitenkin vain kehrääjäpunkeilla eikä se tule toimeen pitkää aikaa ilman ravintoa.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • 1000 petoa / 90 ml pullo, HOBBY (kantoaine puupuru)
  • 2000 petoa / 20 ml pullo (kantoaine puupuru)
  • 2000 petoa / 250 ml pullo (kantoaine puupuru)
  • 10 000 petoa / 500 ml pullo (kantoaine puupuru)

Käyttöohje

Ansaripetopunkit levitetään suoraan lehdille joko ennakkoon tai heti kun kasvustossa havaitaan merkkejä kehrääjäpunkeista. Torjunnan teho alkaa näkyä noin kahden viikon kuluttua levityspäivästä.

Ansaripetopunkki on erityisen tehokas peto silloin, kun lämpötila ei ole liian korkea. Jos lämpö nousee yli 30 °C ja ilmankosteus laskee alle 60 prosentin hakeutuvat pedot kasvuston alaosiin, päinvastoin kuin saalis, joka puolestaan hyötyy kuumista ja kuivista olosuhteista.  Peto ja saalis eivät tässä tapauksessa kohtaa eikä biotorjunta toimi toivotulla tavalla. Tällöin kannattaa ottaa avuksi kalifornianpetopunkki (Neoseiulus californicus).

Huomioitavaa

Ansaripetopunkkeja voidaan käyttää ympäri vuoden. Kuivuudesta ansaripetopunkit eivät välitä, kun taas vihannespunkit viihtyvät kuivassa ja kuumassa. Kasvuston latvojen sumutus on eduksi petopunkeille etenkin kesäkuumalla.

Ansaripetopunkki saalistaa huonosti oranssinpunaisia, talvehtimasta heränneitä vihannespunkkeja. Jos näitä ilmaantuu runsain määrin kasvihuoneeseen, on syytä harkita valikoivan torjunta-aineen käyttöä, jotta biologinen torjunta ei jatkossa vaarantuisi. Myös jos vihannespunkkikanta on päässyt suureksi, voi pahoin saastuneet kasvit käsitellä valikoivalla torjunta-aineella.

Kalifornianpetopunkki (Amblyseius californicus)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Kalifornianpetopunkkia käytetään vihannespunkkien ennakkotorjuntaan tai lievään saastuntaan.

Toiminta ja biologia

Kalifornianpunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää 7-10 päivää (25 asteessa). Lämpimämmässä kehitysaika lyhenee neljään päivään ja lajia suositellaankin käytettävän kuumassa ja kuivassa tukemaan ansaripetopunkkien toimintaa.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • 2000 petoa / pullo (kantoaine vermikuliitti)
  • 25 000 petoa / hylsy (kantoaine vermikuliitti)
  • 250 petoa / pussi (200 pussin erissä)

Huomioitavaa

Lyhytaikainen varastointi (1-2 vrk) pimeässä 8-10 asteen lämpötilassa. Käyttö yhdessä ansaripetopunkkien kanssa, sillä Kalifornianpetopunkki sietää paremmin kuumaa ja kuivaa ilmaa kuin ansaripetopunkki. Ei sovellu tomaatille, sillä tomaatin tahmeat karvat haittaavat punkin liikkumista.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16