Perhostuholaiset
Vihannesyökkönen (rantatarhayökkönen)
Tunnistus
Vihannesyökkönen (viralliselta nimeltään rantatarhayökkönen) on yleinen maamme etelä- ja keskiosissa sekä saaristossa. Lajin isäntäkasveihin kasvihuoneissa kuuluvat esimerkiksi tomaatti, kurkku, krysanteemi, neilikka ja syklaami.
Vihannesyökköset ovat yöperhosia. Ne lentävät ja munivat vain hämärässä tai yöllä, joten niiden ilmaantuminen kasvihuoneisiin saattaa olla vaikea havaita. Tarkkailu feromonipyydysten avulla auttaa sekä havaitsemaan yökköset että ajoittamaan torjunnan oikein.
Aikuiset ovat 1,5 cm:n mittaisia perhosia. Niiden etusiivet ovat punertavanruskeat, parin sentin pituiset ja niissä on valkeat aaltoviirut, jotka muodostavat W-kirjaimen siipien kärkeen. Siivissä on myös muutama kellertävä laikku.
Vihannesyökkösten munat ovat lehtien alapinnoilla 60-300 munan ryhmissä. Munista kuoriutuvilla toukilla on vaaleanruskea pää. Ne ovat alussa vain noin 2-3 mm pitkiä, mutta kasvavat reilussa kuukaudessa 3-5 cm:n mittaisiksi. Väriltään toukat ovat vihreitä, kellertävänruskeita tai ruskeita, ja niiden kyljissä on keltainen juova. Toukissa on pieniä vaaleita ja tummia pisteitä, tummia pisteitä kuitenkin harvemmassa kuin vaaleita. Vihannesyökkösen koteloita ympäröi maasta ja roskista tehty, muutaman senttimetrin mittainen kotelokoppa.
Vioitus
Vihannesyökkösen toukat syövät kasvien lehtiä, varsia, kukkia ja hedelmiä. Pienet toukat syövät lähinnä lehden alakettoa, suuremmat puolestaan pureksivat koko lehden jättäen jälkeensä vain lehtiruodin. Yhden yön aikana 2-3 isoa toukkaa pystyy syömään tomaatin lehden pelkäksi rangaksi. Kasvihuoneissa toukat saattavat joskus vioittaa tomaatin hedelmiäkin syömällä niihin koloja. Aikuiset perhoset eivät vahingoita kasveja.
Biologia
Aikuinen naaras elää 3-4 viikkoa, jona aikana se munii 900-1000 munaa lehtien alapinnoille. Toukat kuoriutuvat noin viikossa. Yökkösen toukat koteloituvat maahan 2-3 cm:n syvyyteen. Koteloita on vaikea löytää, sillä niitä ympäröi maasta ja roskista tehty kotelokoppa. Koteloista osa kuoriutuu 16-30 päivän kuluessa. Osa yökkösistä kuitenkin talvehtii kotelona ja nämä kotelot kuoriutuvat vasta 100-250 vuorokauden kuluttua. Kasvihuoneissa vihannesyökkösillä on kesällä kaksi sukupolvea, sekä kolmas osittainen sukupolvi syksyllä, jolloin osa yökkösistä siis jää talvehtimaan. Koteloina talvehtineet vihannesyökköset aikuistuvat kasvihuoneisiin maaliskuun puolivälissä.
Torjuntaeliöt
Aitomunakiilukainen (Trichogramma spp.)
Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat
Aitomunakiilukaiset loisivat mm. vihannesyökkösiä. Aitomunakiilukaiset loisivat myös muita yökkösiä sekä kääriäisiin kuuluvia perhosia (esim. omenakääriäinen).
Toiminta ja biologia
Aitomunakiilukaiset ovat hyvin pieniä (0,3-0,5 mm), vihannesyökkösten munaloisia. Aikuista lukuunottamatta kaikki elinkierron vaiheet aitomunakiilukainen viettää perhosen munassa. Tästä lajin nimikin. Aikuinen etsii yökkösmunia, joihin se munii yhden tai useamman munan. Yökkösmuna kuolee jo tässä vaiheessa loisintaa. Perhosen muna muuttuu mustaksi 5-6 päivän kuluttua loisinnasta.
Aitomunakiilukaisen kehitys munasta aikuiseksi kestää 3 viikkoa (20ºC). Kuoriuduttuuan aitomunakiilukainen etsii jälleen uusia loisintakohteita kasvustosta. Ilman munintamahdollisuutta naaraat voivat pysyä elossa yli viikon, jos ne löytävät ravinnokseen kirvahunajaa tai mettä.
Pakkauskoot ja kantoaineet
- Aitomunakiilukaiset toimitetaan korteissa (10 korttia/yksikkö, yhdessä kortissa 6000 aitomunakiilukaista)
Käyttöohje
Aitomunakiilukaiset loisivat, nimensä mukaan, vihannesyökkösen muna-asteita. Vihannesyökkösen toukkiin ne eivät auta.
Levitysmäärä, noin 5 korttia/1000m2
Huomioitavaa
Levitykset on hyvä aloittaa hieman ennen kuin perhoset alkavat munia. Feromonipyydyksillä voi tarkkailla aikuisten yökkösten ilmaantumista. Aitomunakiilukaislevitykset voi lopettaa kun feromonipyydykseen ei enää ilmaannu uusia perhosia tai kun 80-90% lehdillä olevista yökkösmunista on muuttunut mustiksi.
Aitomunakiilukaisia voidaan varastoida muutaman päivän ajan 5-10 asteessa. Aitomunakiilukaiset ovat aktiivisia yli 15 asteessa, yli 30 asteen lämpötilat ovat jo haitallisia.
Yhteystiedot
BIOTUS OY
Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA
Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)
Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi
Biotus
TarhurinApu
Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat
Y-tunnus 1840555-9
Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa
maanantaista perjantaihin klo 8-16