Liejukärpäset

Liejukärpänen Ilona HulshofTunnistus

Aikuinen liejukärpänen on 3-4 mm pituinen, musta ja tanakka. Sillä on lyhyet ja typäkät tuntosarvet sekä lyhyet jalat (vrt. harsosääski, jolla pitkät ja hoikat jalat sekä pitkät tuntosarvet). Liejukärpästen siivissä erikokoisia ja – muotoisia harmahtavia laikkuja. Toukka on puolestaan 5-8 mm, likaisen vihreänruskea ja sillä on peräpäässä kaksi hengitysputkea. Toukalla ei ole selvää pääkapselia (vrt. harsosääski, jolla on musta pääkapseli).

Vioitus

Liejukärpänen on lähinnä sanitaattituholainen. Se aiheuttaa esteettistä haittaa koristekasviviljelyksillä ulostetäplillään. Kasvihuonesalaatin lehtien väliin kuolleet kärpäset aiheuttavat kosmeettisen ja hygieenisen haitan. Liejukärpäset voivat vioittaa kasvien pehmeitä kudoksia suuosillaan. Lisäksi liejukärpästoukkien ja -aikuisten tiedetään levittävän kasvitauteja.

Biologia

Harsosääskien lisäksi toinen yleinen kasvihuoneista löytyvä laji on liejukärpänen. Liejukärpäsen kehitys munasta aikuiseksi kestää 9-12 vuorokautta. Naaras elää noin 14 vuorokautta, jonka aikana se munii keskimäärin 300 munaa (25°C). Liejukärpäset syövät sekä toukkina että aikuisina pääasiassa erilaisia leviä ja muuta kasvualustan pinnalla elävää pieneliöstöä.

Sukkulamatojen (NemasysC, 1 milj. /m2) säännöllinen käyttö vähentää kasvihuoneen liejukärpäspopulaatiota.

Torjuntaeliöt

Sukkulamadot (Steinernema carpocapsae)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Steinernema carpocapsae-sukkulamatoja käytetään liejukärpästen torjuntaan.

Lisäksi Steinernema carpocapsae-sukkulamadot tehoavat lehvästökäsittelynä eri yökkösten ja kääriäisten toukkien (mm. Duponchelia fovealis –koisaperhonen (erityisesti tulilatvalla), vihannes-, gamma-, kaali- ja kulkuyökkönen) torjuntaan.  

Toiminta ja biologia

Sukkulamadoilla on neljä toukka-astetta ennen aikuistumistaan. Ensimmäinen toukka-aste kehittyy jo sukkulamadon munan sisällä, toinen toukka-aste kuoriutuu munasta. Kolmannen asteen toukkia (niin sanottuja kestotoukkia) käytetään kaupallisissa sukkulamatovalmisteissa.

 Pakkauskoot ja kantoaineet

  • Steinernema carpocapsae 10 miljoonaa / pakkaus
  • Steinernema carpocapsae 50 miljoonaa / pakkaus
  • Steinernema carpocapsae 250 miljoonaa / pakkaus

Käyttöohje

Sukkulamatoseos voidaan liottaa ensin 5 litraan vettä (15-20°C), mahdolliset kokkareet rikotaan, jotta saadaan tasainen seos. Sukkulamatojen annetaan liueta noin 5 min. Tämän jälkeen seos laimennetaan suuremmalla vesimäärällä (vesimäärä riippuu käytettävästä käsittelytekniikasta, viljelyskasvista yms.). Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tippukastelun kautta.

Käytettäessä sukkulamatoja liejukärpäsiä vastaan tulee matoja levittää 1 miljoona / m2. Toistetut, viikoittaiset, käsittelyt pitävät liejukärpäspopulaation kurissa, mutta kokonaan liejukärpäsistä ei pääse eroon edes sukkulamadoilla.

Huomioitavaa

Kasvinsuojeluruiskua käytettäessä paine ei saa ylittää 5 baaria. Ruiskusuuttimen on oltava vähintään 0,8 mm, alle 1 mm:n suodattimet tulee poistaa, jotta vältetään tukkeumat. Sekoita seosta säännöllisesti käsittelyn aikana, jotta sukkulamadot kantoaineineen eivät vajoa astian pohjalle. Käsittelyä tehtäessä sukkulamatoja ei saa päästää kuivumaan eikä niitä saa altistaa suoralle auringonvalolle. Kun olet valmistanut sukkulamatolioksen käytä se mahdollisemman nopeasti!

Sukkulamatoja käytettäessä tulisi kasvualustan olla 13-25 °C, isoskukkulat eivät toimi kunnolla ja ne kuolevat nopeasti kasvualustan lämpötilan kohotessa useiksi päiviksi yli 30 asteeseen. Sukkulamadot eivät myöskään kestä jäätymistä tai kuivumista. Sukkulamatojen levityksen jälkeen onkin tärkeää, että kasvualusta on kostea käsittelyä seuraavan viikon jälkeen, mieluiten jopa useampia viikkoja. Toisaalta liika märkyys saattaa haitata sukkulamatojen toimintaa. Sukkulamatoja ei tule levittää yhtäaikasesti torjunta-aineiden kanssa.

Tuotetta voidaan säilyttää 5-8 ºC:ssa useita viikkoja.

Mekaaninen torjunta

Liima-ansat (arkki)

Liima-ansa arkki keltainen sininen Biotus Oy Heini KoskulaLiima-ansoja käytetään kasvihuoneissa tarkkailussa ja massapyynnissä. Harsosääskiä tarkkaillaan ja massapyydetään keltaisilla liima-ansoilla.

Arkkiansat (Catch-it) ovat kartonkia, joiden pinnassa on kuivumaton hyönteisliimakerros. Liima on peitetty suojapaperilla. Poista paperi ja pyydys on valmis käytettäväksi.

Arkkiansat voi asettaa kasvustoon esim. pujottamalla tikku liima-ansassa olevien reikien läpi. Laita ansoja tasaisesti ympäri kasvihuonetta. Mikäli tarkoitus on massapyydystää kasvintuhoojia, niin levitä ansoja reilusti (esim. 1 ansa/2–20 m2). Tarkkailussa ansoja voi käyttää esimerkiksi 0,5–1 kpl/100 m2.

Saatavilla olevat arkki-ansat:

  • 10 ×25 cm keltainen, yksipuoleinen,10, 50 tai 1000 kpl/paketti
  • 20 ×25 cm keltainen tai sininen, yksipuoleinen, 25 kpl/paketti tai 900 kpl/paketti
  • 20 ×25 cm keltainen, kaksipuoleinen, 20 kpl/paketti tai 700 kpl/paketti
  • 40 ×25 cm keltainen, kaksipuoleinen, 10 kpl/paketti tai 250 kpl/paketti
  • 7 ×30 cm sininen, yksipuoleinen, 50 kpl/paketti
Liima-ansat (rulla)

Rulla-ansa Keltainen Liima-ansa Biotus Oy Katrianna LeinoRulla-ansa Liima-ansa Biotus Oy

Rulla-ansa on polyeteenikalvoa ja sen molemmilla puolilla on tahmea liimapinta. Liima on myrkytön, vedenkestävä, eikä se kuivu lämpimissäkään olosuhteissa. Ansaa on helpompi käsitellä kahden henkilön voimin. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan keinon levittää ansat kasvihuoneeseen.

Vinkkejä rulla-ansan käyttöön:

  • Ansojen liima on hyvin tahmaista. Käytä käsiteltäessä hanskoja!
  • Levitettävät ansat kannattaa ottaa huoneenlämpöön edeltävänä päivänä, sillä rulla-ansojen käsittely on helpompaa ja liima joustavampaa ansan ollessa lämmin.
  • Liima voidaan poistaa käsistä ja muilta pinnoilta esim. tärpätillä tai denaturoidulla spriillä (varmista puhdistettavan pinnan kestävyys ennen puhdistusta).

Lyhyet ansapätkät:

Kierrä ansan reuna kepin ympärille, levitä ansasta sopiva pätkä, leikkaa ansa poikki ja kierrä toinen pää toisen kepin ympärille. Työnnä kepit esim. ruukkuihin ja pingota ansat suoraksi (käyttö: kukat, yrtit ja salaatit). Vaihtoehtoisesti pystysuuntaan ripustus kasvien väliin: taita liima-ansan ylä- ja alareuna keppien ympäri (esim. kurkku)

Koko rivin mittaiset pituussuuntaiset ansat:

  • Salaatilla, yrteillä ja kukilla ansoja voi vetää esimerkiksi seinien viereen ja pöytien alle massapyytämään liejukärpäsiä ja harsosääskiä. Pienemmässä mittakaavassa ansat voi nitoa niitä varten tehtyihin tukirakenteisiin.
  • Levitettäessä aseta rulla-ansa tankoon tms. telineeseen. Ansan pitää voida pyöriä vapaasti. Tarvittaessa tangon päähän voi tehdä ”stopparin”, jotta ansa ei pääse putoamaan.
  • Pidä ansa sopivan tiukalla. Jos ansaa kiristää liikaa, se voi katketa. Liian löysä ansa menee puolestaan ryttyyn.
  • Käsittele ansaa varoen, sillä pienet repeämät tai reiät ansassa voivat heikentää ansaa ja aiheuttaa sen katkeamisen.
  • Lähdettäessä levittämään ansaa, sido sen toinen pää tiukasti kiinni esim. pylvääseen. Ansan loppuessa keskellä riviä, jatketaan uudella ansalla sitomalla ansojen päät tiukasti solmuun.
  • Ansat levitetään ylhäältä kärryistä käsin tai alhaalta
  • Ansaa voi tukea kiertämällä sitä pylväiden tai orsien ympärille aina sopivin välein, ansan alaosaan voi laittaa kevyen painon (esim. pyykkipojan), jotta ansa ei taittuisi kaksinkerroin niin helposti.
  • Ansan taakse voi ensin levittää tukinauhan, jonka eteen ansa avataan

Saatavissa olevat rulla-ansa koot:

  •  5 cm x 100 m (keltainen ja sininen)
  • 15 cm x 100 m (keltainen ja sininen)
  • 30 cm x 100 m (keltainen, sininen ja valkoinen)

Apuvälineet rulla-ansojen levitykseen:

  • Rulla-ansa tuki/pidike   5kpl/pakkaus (15 cm leveälle ansalle)
  • Rulla-ansojen levityslaite (Apuväline rulla-ansojen levitykseen kurkkujen, tomaattien latvukseen. Rulla-ansan levityslaite helpottaa huomattavasti ansalevityksiä! Kysy lisää: esa.palmujoki@biotus.fi)

Rulla-ansojen levityslaite

 

Ostaessasi yli 20 rullaa, pyydä tarjous!

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16