Omenankellastajapunkki

Tunnistus

Omenankellastajapunkit ovat hyvin pieniä, alle 0,2 mm:n mittaisia pitkulaisia, peräpäästään suippoja hämähäkkieläimiä. Väritykseltään ne ovat kellertävän ruskeita.

Korkkiutumaa omenanraakileessa, kuva Ilona Hulshof.

Viotus

Omenankellastajapunkit tekevät imentävioituksia lehtien alapinnoille, kukintoihin ja kehittyviin raakileisiin. Lehtien vioitus ilmenee niiden harmaantumisena, lopulta kellastumisena. Kukintojen ja kehittyvien hedelmien vioitukset aiheuttavat korkkiutumista hedelmien kuoreen.

Biologia

Omenankellastajapunkki naaraat talvehtivat oksien silmusuomujen alla ja kuoren halkeamissa. Yhden silmusuomun alla voi olla rykelmä punkkeja. Keväällä ne siirtyvät ruokailemaan tuoreiden lehtien alapinnoille silmujen avautumisen aikaan ja aloittavat muninnan muutaman päivän ruokailun aloittamisen jälkeen. Omenankellastajapunkit ovat tehokkaita lisääntymään.

Tarkkailu

Kasvustotarkkailussa kiinnitetään huomiota lehtien väritykseen ja alapintoihin. Omenankellastajapunkkien havaitsemisen apuna voidaan käyttää tehokasta luuppia, mutta parhaiten tunnistus tapahtuu lehtinäytteistä mikroskoopin avulla.

Torjunta

Carbon Kick® Booster

Carbon Kick® Booster on Suomessa virallisesti hyväksytty ja rekisteröity rypsiöljypohjainen valmiste vihannespunkkien ja härmäsienten torjuntaan. Booster sisältää rypsiöljyä, emulgaattoreita sekä triakontanolia. Sen käyttö on sallittua luomutuotannossa sekä pohjavesialueilla.

Käyttöohjeet

Käyttöväkevyys 0,5 – 2,0% (laimennus veteen). Toistuvassa käytössä öljyille herkät lajit ja lajikkeet saattavat pudottaa lehtiä tai muodostaa polttovioituksia lehtiin. Käsittelyjä kuumalla auringonpaisteella tulisi välttää.

Carbon Kick Booster Katrianna Leino Biotus OySaatavilla olevat tuotteet:

  • Carbon Kick Booster 10 l
  • Baby Booster 0,5 l

Huomioita

Öljyille herkät lajit ja lajikkeet saattavat saada toistuvista käsittelyistä polttovioituksia lehtiin. Myös lehtien putoaminen saattaa viitata liian vahvaan käyttöliuokseen tai liian usein toistettuihin käsittelyihin. Valmisteen käyttöä ei suositella kuumalla auringonpaisteella öljyn mahdollisesti aiheuttamien polttovioituksien ehkäisemiseksi. Valmisteen käyttö saattaa jättää kasvien lehdet ja hedelmät/marjat öljyyntyneiksi.

Carbon Kick® Booster sisältää: 90% rypsiöljyä, 10% emulgaattoreita. Triakontanolia. Täysin myrkytön valmiste (LD50-arvo yli 30.000 mg/kg), mutta ei kuitenkaan suositella ruoan valmistukseen.

Käyttökohteet

Vihannespunkkien ja härmän torjuntaan. Minor use-hyväksytty vadelmanäkämäpunkkien ja omenan kellastajapunkkien torjunnassa. Lehtilannoite ja kiinnite.

Omenankellastajapunkkien torjunta
Carbon Kick® Booster  soveltuu omenankellastajapunkin torjuntaan (Minor use-hyväksytty). Sopiva käyttöliuos on 1-2 % (laimennus veteen). Lehtien tulisi kastua käsittelyssä kauttaaltaan. Kiinnitteen käyttö on suositeltavaa.

Ruiskutus ennen kukintaa tai heti kukinnan jälkeen. Ruiskutus tulisi toistaa heinäkuun loppuun mennessä 1-2 kertaa.

Carbon Kick® Booster  ruiskutusta ei kannata tehdä kirkkaassa auringonpaisteessa. Avomaalla käytettäessä ruiskutuksen jälkeen tulisi olla 2-3 päivää sateetonta, jotta aine ehtii vaikuttaa.

Carbon kick booster käyttöturvallisuustiedote

Varmista kasvinsuojeluaineiden turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16