Etanat

Etana mansikalla Becker under woodTunnistus

Etanat ovat kooltaan 14-45 mm pitkiä lajista riippuen. Ne ovat harmahtavia tai ruskehtavia. Peltoetanan munat ovat 2,5-3 mm pituisia, läpikuultavan harmaita ja pyöreänsoikeita. Etanat jättävät ohuen limakalvon jälkeensä ja se paljastaa kuivuneenakin etanan olleen vioituksen aiheuttaja.

 
 

Vioitus

Etana viottaa pehmeitä kasvin osia ja kasvien lehtiä. Mansikalla erityisesti marjat ovat vaarassa.

Biologia

Valepeltoetana, peltoetana, keltajuovaetana, lehtokotilo sekä tulokaslaji espanjansiruetana ovat yleisimmät nilviäislajit Suomessa. Etanat ja kotilot ovat kasvava ongelma ja niiden kannat tuntuvat olevan selvässä kasvussa. Syitä tähän ovat onnistunut talvehtiminen, riittävän kostea kevät, kasvillisuuden kehitys sekä sateinen kesä ja syksy. Lisäksi viherlannoitus, lehtikompostit (avokompostit), hoitamattomat joutoalueet yms. vaikuttavat suotuisasti etanoiden ja kotiloiden lisääntymiseen. Maaperään syksyllä käännetty kasviaines (varsinkin jos se on karkeata) voi nopeuttaa nuorten yksilöiden kasvua sekä talvehtimista huomattavasti.

Etanat ja kotilot talvehtivat joko munina tai aikuisina. Lisäksi etanat ovat kaksineuvoisia mikä tarkoittaa sitä että parittelun jälkeen molemmat yksilöt voivat munia. Säätekijät, suotuisa kasvillisuus ja ympäristö sekä onnistunut talvehtiminen vaikuttavat suotuisasti sukusolujen kehitykseen, munien kehitykseen ja nuorten etanoiden ja kotiloiden kasvuun. Mikäli lämpötila keväällä/alkukesällä on 20-25 astetta saattavat munat kuoriutua 3-4 viikossa. Valmiina oleva kasviravinto ja suotuisat sääolot tarjoavat hyvät edellytykset nuorten yksilöiden kasvulle.

Mikäli esiintymäalueella on eläinraatoja käyttävät useat etana- ja kotilolajit näitä ravintonaan. Eläinraadoista etanat ja kotilot saavat proteiineja joiden ansiosta syksyiset munamäärät lisääntyvät ja tämä vaikuttaa seuraavan vuoden etanamääriin.

Torjunta

Ympäristötoimenpiteet: maanmuokkaustoimenpiteet, salaojittaminen, nurmialueiden- suojakaistojen- ja joutoalueiden säännöllinen niitto ja hoito, vihannesmailla rivivälien pitäminen puhtaana rikkaruohoista sekä koristekasvipenkkien säännöllinen hoito. Näin tarjotaan nilviäisille mahdollisimman vähän suoja- ja lisääntymisalueita. Peltolohkojen ympärille voidaan ajaa esim. ruohosilppua tai olkea pyyntikaistoiksi. Suojakaistat jyrsitään säännöllisesti jolloin huomattava osa nilviäisistä tuhoutuu. Lehti- ja ruohokasoja (avokompostikasoja) ei myöskään saisi olla koska nämä tarjoavat erittäin otolliset suoja-, lisääntymis- ja talvehtimispaikat etanoille ja kotiloille. Mätänevät laudanpalaset on myös korjattava pois koska näiden alle nilviäiset usein munivat.

Mekaaniset toimenpiteet: Keväällä kun nilviäiset lähtevät liikkeelle voidaan myös käsin poimia niitä ja upottaa kuumaan veteen tai etikkaliuokseen. Tällä menetelmällä estetään ainakin näiden muninta alkukesästä. Tämä toimenpide on usein riittävä silloin kun nilviäismäärät ovat pieniä. Kotipuutarhoissa voidaan myös käyttää kasvimaan ympärillä ns. etana-aitaa joka voidaan valmistaa esim. pellistä. Pelti voi olla 50 cm korkea josta 10 upotetaan maahan. Pellin yläosassa täytyy olla lippa (10 cm) ja lipasta alaspäin käännetty huuli (noin 2 cm). Lippa ja huuli ovat siksi, etteivät etanat ja kotilot pystyisi ylittämään peltiä.

Etanoiden ja kotiloiden liikkeitä voidaan hidastaa levittämällä kalkkia tai tuhkaa. Nämä toimivat kuitenkin vain niin kauan kun pysyvät kuivina. Sateen jälkeen täytyy suorittaa uusintalevitys. Mikäli etanaongelmia esiintyy ammattiviljelmillä on tehokas maanmuokkaus tärkeää. Kyntämällä saadaan vähennettyä etanakannat jopa yli 80 %. Mikäli maanpinnalle on sadonkorjuun jälkeen jäänyt runsaasti kasvijätettä on tämä syytä silputa silppurilla mahdollisimman pieneksi ja vasta tämän jälkeen kyntää. Näin toimimalla jätetään mahdollisimman vähän ravintoa talvehtiville etanoille.

Kemiallinen torjunta: Etanoita ja kotiloita voidaan torjua myös kemiallisesti. Markkinoilta löytyy muutamia kemiallisia torjunta-aineita. ( mm. Sluxx, Ferramol)

Biologinen torjunta: Myös biologisen torjunnan käyttömahdollisuuksia etanoiden ja kotiloiden torjuntaan tutkitaan. Sukkulamatoja sisältävä valmiste (Nemaslug) on hyväksytty myös Suomessa. Valmisteen teho nilviäisiin perustuu siihen, että sukkulamatoja sisältävää valmistetta levitetään maahan paikkoihin missä nilviäisiä esiintyy. Sukkulamadot (mikroskooppisen pieniä) tunkeutuvat esim. etanaan ja lisääntyvät etanan sisällä. Kun etana kuolee sukkulamadot tunkeutuvat ulos etanasta ja menevät maahan odottamaan seuraavaa uhria. Valmiste näyttää toimivan hyvin esim. valepelto- ja peltoetanaan mutta ei espanjansiruetanaan.

Tämä etananoista kertova osuus on lyhennelmä Bengt Lindqvistin Kasvinsuojelulehdessä (2005, numero 2) olleesta artikkelista.

Torjuntaeliöt

Nemaslug (Phasmarhabditis hermaphrodita)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Nemaslug -sukkulamatoja käytetään nuorien etanoiden torjuntaan lasinalaisviljelyksillä ja ulkona (aikuisiin yksilöihin sukkulamadot eivät tehoa). Sukkulamadot lisääntyvät ainoastaan etanoissa, eikä niistä ole vaaraa muille eliöille. Kotiloihin (mm. lehtokotilot ja espanjansiruetanat) sukkulamadot eivät tehoa.

Toiminta ja biologia

Sukkulamadot tunkeutuvat kohteeseensa tämän hengitysaukkojen kautta ja lisääntyvät isäntäeliössään. Muutaman päivän kuluttua käsittelystä etanoiden selässä oleva ”satula” turpoaa, mikä on merkki sukkulamatojen onnistuneesta hyökkäyksestä. 7-10 päivän kuluttua etanat kaivautuvat maan alle kuolemaan. Etanan ruumiissa olleet sukkulamadot vapautuvat tällöin taas ulos, ollen valmiita infektoimaan seuraavan etanan.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  •  Nemaslug 12 miljoonaa sukkulamatoa / pakkaus (riittävyys: 40 m2)
  •  Nemaslug 30 miljoonaa sukkulamatoa / pakkaus

Käyttöohje

Pakkauksen sisältö sekoitetaan noin 8 litraan kädenlämpöistä vettä. Tämän jälkeen yksi litra konsentroitua tuotetta sekoitetaan 9 litraan vettä (esim. kastelukannuun), tämä kannullinen riittää noin 5 m2:lle, paketillinen Nemaslug -sukkulamatoja riittää noin 40 m2. Liuos tulisi käyttää noin tunnin sisällä. Käsittely olisi hyvä tehdä illalla, jolloin etanat ovat liikkeellä. Illalla myös kosteusolosuhteet ovat sopivat sukkulamadoille (riittävä kosteus on tärkeää sukkulamatojen toiminnalle).

  Annos Pakkaus 30 milj. Toistot Toistojen väli
Ulkokasvit, toistetut käsittelyt 50 000 sukkulaa / m2 600 m2 3 kertaa 2-4 viikon välein
Lyhyen aikaa kasvavat kasvit ja/tai kasvit, jotka eivät siedä etanavioituksia 150 000 sukkulaa / m2 200 m2 2-3 kertaa 2-6 viikon välein
Kertakäsittely (6 viikon suoja) 300 000 sukkulaa / m2 100 m2 1 kerta  

Huomioitavaa

Nemaslug -sukkulamadot toimivat 5-20 asteen lämpötilassa. Avaamatonta pakkausta voidaan säilyttää pakkauksessa näkyvään ”parasta ennen” -päiväykseen saakka, jääkaapissa 5 asteessa.

Sukkulamadot eivät ole välttämättä niin tehokkaita hyvin savipitoisella maalla.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Kotipuutarhurit (TarhurinApu)
050 309 0810

neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16