Vadelmanäkämäpunkki

Äkämäpunkki vadelmalla Heini KoskulaTunnistus

Vadelmanäkämäpunkki naaras on vaalean ruskehtava ja 0,11-0,13 mm kokoinen. Ne talvehtivat kuoren halkeamissa ja silmusuomujen välissä. Vadelmanäkämäpunkit elävät lehtien alapinnalla.

Vioitus

Äkämäpunkit aiheuttavat imennällään vadelman lehtien yläpintaan selvästi rajautuneita keltaisia laikkuja, kun taas lehden alapinta vaalenee. Myös raakileet voivat vioittua kuivina kesinä epämuodostuneiksi ja epätasaisesti kypsyviksi. Nuorissa versoissa äkämäpunkin vioitus saattaa kellastuttaa koko verson. Jos kellastuneita lehtiä on paljon, saattaa vadelman kasvu heikentyä merkittävästi.

Biologia

Äkämäpunkit voivat lisääntyä neitseellisesti eli partenogeenisesti. Niiden lisääntymiskyky on suuri ja vuoteen mahtuu useita sukupolvia.

Torjunta

Alustavien tutkimusten mukaan Amblyseius swirskii –petopunkki sopii käytettäväksi vatunäkämäpunkin torjuntaan kausihuoneissa. Tee ennen silmujen avautumista öljy+saippua –käsittely (2-4%) ja levitä lehtien puhjettua swirskii –petoja 3-4 viikon välein, 50-100 kpl/m2. Vatunäkämäpunkki on etenkin Glen Ample –lajikkeen merkittävä tuholainen.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16