Harmaahome

harmaahome mansikalla Heli HorppuTunnistus ja vioitus

Harmaahome aiheuttaa suojuslehtien alle marjojen yläosaan ruskeita laikkuja. Se mädännyttää raakileita ja kypsiä marjoja. Pilaantuneiden kohtien ja marjojen pintaan muodostuu homepeitettä, joka on harmaata. Harmaahome mädättää myös tyviosia ja aiheuttaa tummia laikkuja lehtiruoteihin.

Biologia

Harmaahome on merkittävin marjojen pilaaja mansikalla. Se kehittyy itiöistä kostealla säällä ja tartuttaa mansikan kukkien kuihtuvien terälehtien kautta. Se talvehtii kuolleessa kasviaineksessa. Kuivina ja lämpiminä kesinä tauti pysyy piilevänä ja alkaa lisääntyä vasta kosteuden noustessa.

Torjunta

Prestop®Mix

Prestopmix biologinen tautitorjunta-aine harmaahomeen torjuntaan mansikalla ja vadelmalla Biotus oyPääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Mansikalla ja vadelmalla harmaahometta voi torjua biologisesti Prestop® Mix sienimikrobilla (Gliocladium catenulatum).

Toiminta

Prestop® Mix asuttaa kuihtuvat kukanosat ja estää harmaahomeen pääsyn kukkapohjukseen. Pölyttäjien avulla hyötymikrobi saadaan suoraan kukkiin. Prestop® Mix on hyväksytty luomuviljelyyn. Sitä voidaan käyttää myös tavanomaisessa viljelyssä osana integroitua torjuntaa. Prestop® Mix on haitatonta ympäristölle eikä sillä ole varoaikoja tuotteiden keruun suhteen.

Integroidun torjunnan yhteydessä käytettäessä suositeltu käsittelyväli Prestop® Mix:in ja muiden fungisidien välillä (lähde: Verdera Oy):

  vrk
atsoksistrobiini 2
fenheksamidi 0
fludioksoniili-syprodiniili 4
fosetyyli-alumiini 0
imatsaliili 2
iprodioni 4
kresoksiimi-metyyli 0
mepanipyriimi 0
penkonatsoli 1
pyraklostrobini + boskalidi 2
pyrimetaniili 1
tiofanaatti-metyyli 2

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • 400g /pakkaus
  • 1 kg / pakkaus

Käyttöohje

Mehiläispesät, 2 kpl/ha, asetetaan paikoilleen kukinnan alkaessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mehiläiset käyvät riittävästi myös mansikalla, vaikka muuten vaikuttaisi siltä, että mansikka ei mehiläisiä houkuta. Pesien ulosmenoaukkoon asennetaan erillinen mikrobilevitin (”Vekotin” saatavana Biotuksesta käyttöohjeineen). Vekottimeen annostellaan päivittäin Mix:iä. Sienivalmiste tarttuu mehiläisten karvoihin niiden lähtiessä ulos pesästä. Takaisin pesään mehiläiset ohjataan kulkemaan eri reittiä, jotta vältetään torjuntavalmisteen kulkeutuminen pesään sisälle. Kaupallisissa pesissä täytyy viljelijän itse kehittää ulostuloaukon kohdalle menetelmä, jolla saa mikrobijauheen annosteltua.

Prestop® Mix -valmistetta käytetään koko kukinta- ajan. Valmisteen kokonaiskäyttömääräksi tulee 300–500 g hehtaaria kohti. Valmistetta voi säilyttää pakastimessa (erillään elintarvikkeista) ja siitä voi tehdä valmiita annospakkauksia päivittäistä käyttöä varten (5–10 g valmistetta esim. pieneen pussiin).

Vektorilevitin eli Vekotin

vekotin eli vektorilevitin Biotus Oy prestopmix jauheen levittämiseen harmaahome torjunta Vektorilevitin eli VEKOTIN on mehiläispesän ulostuloaukon eteen asennettava laite, jonka avulla mehiläisiä voidaan käyttää täsmäkuljettamaan biotorjuntavalmisteita kukkiin; mehiläiset toimivat siis biotorjuntavalmisteiden vektoreina. Mehiläiset saavat valmisteen karvoitukseensa kulkiessaan pesästä ulos; takaisin pesään tullessaan ne ohjataan kulkemaan eri reittiä, jotta vältetään torjuntavalmisteen kulkeutuminen pesään sisällepäin (tuhlausta).

VEKOTIN toimitetaan valmiiksi koottuna, mutta pesärakennelmien monenkirjavuuden vuoksi sitä voi joutua sovittelemaan kuhunkin pesään sopivaksi.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16