Omenakääriäinen

 

Tunnistus

Omenakääriäinen (Cydia pomonella) on noin 1 cm:n mittainen harmaanruskean kirjava perhonen. Sen etusiipien kärjissä on laajat, kuparinruskeat laikut. Toukka on noin 1,5 cm:n pituinen, vartaloltaan kellertävä tai vaaleanpunainen, tummapäinen.

Omenakääriäistoukan vioittama omena, kuva Irene Karlstedt.

Viotus

Omenakääriäisen toukka kaivaa siemenkotaan saakka ulottuvan käytävän, syöden myös siemeniä. Kuoressa näkyvä vioitus on halkaisijaltaan useiden millimetrien reikä, jonka reunoilla on mustaa ja valkoista, reiässä voi näkyä myös ulostepurua. Yksi toukka voi vioittaa useampaa omenanraakiletta. Usein vioittuneet omenat tippuvat maahan ennenaikaisesti. Omenakääriäinen voi vioittaa myös päärynöitä.

Biologia

Omenakääriäisen lentoaika on toukokuun lopulta kesäkuulle, jopa elokuulle. Omenakääriäiset lentävät iltahämärissä ja munivat, kun lämpötila on yli 15 astetta. Talvehtiminen tapahtuu täysikasvuisena toukkana puun kuoren koloissa sekä maassa, koteloituminen seuraavana keväänä juuri ennen lentoajan alkua.

Tarkkailu

Omenakääriäistä voidaan tarkkailla feromoniansoin. Feromoniansat asennetaan viljelmälle ennen kukinnan alkua ja poistetaan elokuussa. Ansat tarkastetaan 1–2 kertaa viikossa ja havainnoista pidetään kirjaa. Feromonihaihdutin vaihdetaan 6 viikon päästä ensimmäisen asennuksesta. Kun havaitaan selvä lentohuippu, yli 5 kääriäistä / pyydys / 2 vrk, ja samanaikaisesti iltalämpötilat ovat yli 15 astetta, voidaan muninnan katsoa alkaneen. Toukat alkavat kuoriutua 10–12 vuorokautta tämän jälkeen, lämpötiloista riippuen. Torjunta kasvinsuojeluvalmisteilla ajoitetaan toukkien kuoriutumisaikaan.

 

 

Torjunta

NemaPom-valmiste

Omena- ja luumukääriäisen biologinen torjunta NemaPom-valmisteella

NemaPom-valmisteen sisältämiä isosukkuloita (Steinernema feltiae) käytetään omenakääriäisen (Cydia pomonella) ja luumukääriäisen (Grapholita funebrana) torjunnassa. Sukkulamatovalmisteella voidaan vähentää talvehtivien kääriäistoukkien määrää. Toukat kuolevat 48 tunnin kuluttua käsittelystä.

Pakkauskoot

250 miljoonaa sukkulamatoa/paketti

500 miljoonaa sukkulamatoa/paketti

Varastointi ja säilyvyys

Valmiste voidaan varastoida noin 5 asteessa (katso ’parasta ennen päiväys’ paketista). Älä pakasta, äläkä altista yli 28-asteen lämpötiloille! Aukaise paketti vasta, kun aiot käyttää sen.

Ruiskutusajankohta

NemaPom-ruiskutukset tehdään sadonkorjuun jälkeen syksyllä ja/tai keväällä, ennen kuin omena- ja luumukääriäisen toukat koteloituvat, olosuhteiden ollessa sopivat.

Ruiskutusolosuhteet

Ruiskutukset kannattaa tehdä iltaa vasten, pilvisellä säällä. Sumu, tihkusade ja kaste luovat ihanteelliset olosuhteet käsittelylle, tällöin puunrungot ovat jo valmiiksi kosteat. Sumuruiskulla tehty kosteutus, käsittelyä ennen tai sen jälkeen, ei yleensä takaa riittävää kosteutta. Lämpötilan tulee olla yli 9 astetta ja kosteusolojen sopivat useamman tunnin ajan käsittelyn jälkeen. Oikeat olosuhteet takaavat sukkulamadoille mahdollisuuden ja riittävästi aikaa löytää omena- ja luumukääriäisten toukat puun runkojen, oksien ja tolppien koloista sekä maaperästä. Jos riveissä kasvaa korkeita rikkaruohoja, voi niiden leikkaamisesta ennen käsittelyä olla hyötyä.

Käyttömäärät

Nuoret puut (< 5 vuotta):

 • 750 miljoonaa sukkulamatoa/ puun korkeusmetri / ha/ väh. 1000 litraa vettä
 • halutessasi käsitellä puut esim. 1,5 m korkeudelle, sekoitat 1,5-kertaisen määrän sukkulamatoja veteen eli 750 miljoonaa x 1,5= 1,125 miljardia
 • nuorilla puilla riittänee tyviosien käsittely metrin korkeudelle asti. HUOMIO: tähän voi vaikuttaa esim. tuholaisten määrä lohkolla ja lajikeominaisuudet.

Suuremmat ja vanhemmat puut:

 • 1,5 miljardia sukkulamatoa/ ha/ väh. 1500 litraa vettä
 • 3 ha:n alueen käsittelyyn tarvitaan 4,5 miljardia sukkulamatoa (NemaPom 500 milj. x 9 pakettia)
 • vanhemmista puista käsitellään koko puu

Ruiskutusohjeita

 • käytä suuttimia, jotka ovat halkaisijaltaan väh. 0,8-1 mm esim. Albuz API tai AVI 120-06
 • ruiskutuspaine < 10 baaria
 • ruiskun tulee olla kunnolla puhdistettu edellisen ruiskutuksen jäljiltä, erityisesti, jos on käytetty hyönteistentorjunta-aineita
 • pienille puille rikkaruohoruisku on riittävä väline. Käytettäessä pienillä puilla tavallista sumuruiskua ylimmät suuttimet suljetaan.
 • kaikki sihdit ja filtterit tulee poistaa
 • käytä kiinnitettä valmisteen kanssa
 • lisää ¾ tarvittavasta vesimäärästä tankkiin
 • sekoita NemaPom- pakkauksen sisältö viileään veteen ämpärissä (esim. > 5 litraa vettä). HUOM: Vesi ei saa olla kuumaa!
 • laita sekoittaja päälle ja kaada ämpärin sisältö tankkiin
 • lisää loput tarvittavasta vesimäärästä tankkiin ja aloita käsittely saman tien
 • pidä tankin sekoittaja päällä koko käsittelyn ajan. Sukkulamatojen ei saa antaa seistä sekoittamatta 20 minuuttia pidempään, muutoin ne hukkuvat.
 • ruiskuta mahdollisuuksien mukaan jokainen rivi molemmilta puolilta ja molemmista suunnista
 • ruiskuta erityisen huolellisesti varttamiskohta ja sen alapuolinen osa
 • myös tukikeppien tulisi kastua kunnolla käsittelyssä
 • ruiskuta mahdollisuuksien mukaan jokainen rivi molemmilta puolilta ja molemmista suunnista
 

Lisätietoa omenakääriäisestä löydät tietokortistamme täältä.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16