Omenakääriäinen

Tunnistus

Omenakääriäinen (Cydia pomonella) on noin 1 cm:n mittainen harmaanruskean kirjava perhonen. Sen etusiipien kärjissä on laajat, kuparinruskeat laikut. Toukka on noin 1,5 cm:n pituinen, vartaloltaan kellertävä tai vaaleanpunainen, tummapäinen.

Omenakääriäistoukan vioittama omena, kuva Irene Karlstedt.

Viotus

Omenakääriäisen toukka kaivaa siemenkotaan saakka ulottuvan käytävän, syöden myös siemeniä. Kuoressa näkyvä vioitus on halkaisijaltaan useiden millimetrien reikä, jonka reunoilla on mustaa ja valkoista, reiässä voi näkyä myös ulostepurua. Yksi toukka voi vioittaa useampaa omenanraakiletta. Usein vioittuneet omenat tippuvat maahan ennenaikaisesti. Omenakääriäinen voi vioittaa myös päärynöitä.

Biologia

Omenakääriäisen lentoaika on toukokuun lopulta kesäkuulle, jopa elokuulle. Omenakääriäiset lentävät iltahämärissä ja munivat, kun lämpötila on yli 15 astetta. Talvehtiminen tapahtuu täysikasvuisena toukkana puun kuoren koloissa sekä maassa, koteloituminen seuraavana keväänä juuri ennen lentoajan alkua.

Tarkkailu

Omenakääriäistä voidaan tarkkailla feromoniansoin. Feromoniansat asennetaan viljelmälle ennen kukinnan alkua ja poistetaan elokuussa. Ansat tarkastetaan 1–2 kertaa viikossa ja havainnoista pidetään kirjaa. Feromonihaihdutin vaihdetaan 6 viikon päästä ensimmäisen asennuksesta. Kun havaitaan selvä lentohuippu, yli 5 kääriäistä / pyydys / 2 vrk, ja samanaikaisesti iltalämpötilat ovat yli 15 astetta, voidaan muninnan katsoa alkaneen. Toukat alkavat kuoriutua 10–12 vuorokautta tämän jälkeen, lämpötiloista riippuen. Torjunta kasvinsuojeluvalmisteilla ajoitetaan toukkien kuoriutumisaikaan.

Lisätietoa omenakääriäisestä löydät tietokortistamme täältä.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
Puh. 040 5703536
info(at)biotus.fi

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16