Suzukin tarkkailu

Drosophila suzukii on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Viime vuosina D. suzukii on levinnyt kaikille mantereille. Euroopan lämpimillä alueilla aikuiset kärpäset voivat talvehtia maaperässä. Naaraat laskevat jopa 380 munaa 7-16 päivän aikana,  2-3 munaa yhtä pistoskohtaa kohden. Suotuisimmat kehitysolosuhteet suzukii-kärpäselle ovat noin 20 lämpöasteen tuntumassa, mutta ne sietävät vaihteluita 0-30 °C välillä. Lepovaihe (diapaussi) käynnistyy alle 5 °C lämpötilassa. D. suzukii kuuluu mahlakärpästen heimoon (drosophilidae). Sen erityistuntomerkkeihin kuuluvat mustat juovat etujaloissa sekä koirailla tummat laikut siipien kärjissä.

 

Drosophila suzukii laskee munansa hedelmiin, jotka eivät vielä ole täysin kypsyneet. Banaanikärpänen (Drosophila melanogaster) sen sijaan munii mieluummin ylikypsiin ja vahingoittuneisiin hedelmiin, jotka eivät enää ole myyntikelpoisia. Molempia lajeja tavataan yleisesti hedelmiltä ja ansoista Etelä-Euroopassa. Drosophila suzukii:lle alttiita suomessa viljeltäviä lajeja ovat mm. mustikka, vadelma, mansikka, herukat sekä hedelmistä: kirsikka ja luumu.

Ennakkotorjuntakeinoja

Ylläpidä hyvä hygieniataso varatoissa ja kasvustoissa.

Poista kaikki vanhat, ylikypsät hedelmät viljelykäytössä olevalta alueelta. Muista korjuujätteen oikeaoppinen hävittäminen:

  • Tuhoa hedelmäjäte tai sijoita se heti suljettuun säiliöön (esim. biokaasun valmistus).
  • Kerätyt hedelmät voidaan myös jättää auringonpaisteeseen 7-10 päiväksi tiiviissä pakkauksissa (varo käymistä).
  • Älä kompostoi hedelmiä

Lisää sadonkorjuutiheyttä, jolloin kasvustoon ei jää ylikypsiä hedelmiä.

Kasvustot voidaan peittää suojakankailla

Suunnittele huolella ulkomaisten tuotteiden logistiikka:

  • Torimyynnissä olleet marjat
  • Työntekijöiden eväät (ulkomaalaiset marjat ja hedelmät)
  • Ruokajätteiden hävittäminen

 

Huom! Nämä varokeinot eivät päde jos suojattavan kasvuston lähistöllä on kotipuutarhoja, luonnonvaraisia hedelmiä tai hoitamattomia viljelyalueita.

Tarkkailutarvikkeet

DROSAL® Pro kuppiansat Drosophila suzukii-kärpäselle

Suzukii ansa tarkkailuun Biotus Oy Suzukii ansa tarkkailuun Biotus Oy

DROSAL Pro kuppiansat kehitettiin Sveitsissä tieteellisin menetelmin yhteistyössä hedelmän- ja viininviljelijöiden kanssa.Kuppiansat täytetään erityisellä houkutinnesteellä, joka on kehitetty Drosophila suzukiita varten. Neste houkuttelee kärpäset ansan sisään, jossa ne hukkuvat. Kuppiansoja voidaan käyttää uudelleen useita vuosia. DROSAL Pro kuppiansat soveltuvat käytettäväksi sekä luonnonmukaisilla että tavanomaisilla viljelmillä.

Tarkkailu DROSAL® Pro kuppiansoilla

Ansat asennetaan ennen ensimmäisten kärpästen ilmaantumista alueelle (viimeistään hedelmien alkaessa vaihtaa väriään). D. suzukiin lennon alkamisen havaitsemiseksi ansat tulisi sijoittaa viljelyalueen reunoille, ja mikäli mahdollista, ympäröivien metsä- ja pensaikkoalueiden reunoille 5-10 metrin välein. Kuppiansa täytetään puoliväliin saakka houkutinaineella. Tarkkaile ansoja viikoittain. Täytä ansat uudestaan houkutinaineella noin 3-4 viikon välein tai kun neste on kuivunut.

Massapyynti DROSAL® Pro kuppiansoilla

Massapyynnissä käytetään Suzukiita houkuttavaa nestettä (Saatavana Biotuksesta 5 litran kanisterissa) sekä DROSAL® Pro-kuppiansoja. Heti kun tarkkailupyydyksissä on havaittu ensimmäiset Suzukii-kärpäset, koko viljelyalan ympärille tulisi asentaa ansaketju. Ansaketjussa asenetaan yksi ansa kahden metrin välein alueen reunoille. Pahassa saastunnassa 10 päivän jälkeen ansaketjuun asennetaan ansojen väleihin lisää ansoja niin, että ansojen väliin jäi vaan 1 metri. Ansoja tulisi tarkkailla viikoittain ja täyttää ansat uudestaan houkutinnesteellä, kun neste on kuivunut.

 

Houkutinaine suzukii-kärpäselle

Suzukii Trap on erittäin houkutteleva ja stabiili houkutinaine Drosophila suzukiille. Sitä voidaan käyttää missä tahansa nesteansassa (kuten Drosal Pro). Suzukii Trap-houkutinainetta myydään 5 l:n pakkauksissa.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16