Ripsiäiset

Tunnistus

Ripsiäinen Marika LinnamäkiRipsiäiset ovat pieniä, noin 1-2 mm:n mittaisia, nopeasti juoksevia hyönteisiä. Aikuisilla ripsiäisillä on kaksi paria kapeita, hapsureunaisia siipiä. Ripsiäisiä esiintyy erityisesti kukissa, joista ne hakevat ravintoa, mutta niitä tavataan myös muualta kasveista. Yleinen ripsiäinen on väritykseltään selvästi musta, kun taas kalifornianripsiäinen on ruskea.

Tupakkaripsiäinen puolestaan muistuttaa hyvin paljon kalifornianripsiäistä, mutta on tätä jonkin verran pienempi sekä väriltään vaaleampi. Lisäksi tupakkaripsiäisten vioitus alkaa useimmiten kasvin alalehdiltä, jonne ripsiäiset hakeutuvat kuoriutumisensa jälkeen. Vioitus leviää alhaalta ylöspäin. Kalifornianripsiäinen taas löytyy kukista ja kasvin yläosista ensimmäiseksi.

Vioitus

Kasvihuonekasveilla esiintyvät eri ripsiäislajit aiheuttavat kutakuinkin samantyyppistä vioitusta. Ne rikkovat pistävillä suuosillaan lehtien soluja ja imevät ne kasvinesteistä tyhjiksi. Vioitus näkyy lehtien hopeanhohtoisina laikkuina, joiden ympärillä on ripsiäisten jättämiä pieniä, mustia ulostekikkaroita. Kukissa ripsiäisten vioitus voi näkyä esimerkiksi värivikoina. Lisäksi ripsiäiset levittävät kasvien virustauteja.

Biologia

Ripsiäisten elämänkierrossa on kuusi vaihetta: muna, kaksi toukkavaihetta, kaksi kotelovaihetta ja aikuinen. Kehitysaika munasta aikuiseksi vaihtelee ripsiäislajin, isäntäkasvin ja ympäristötekijöiden mukaan. Ripsiäiset lisääntyvät suvullisesti ja/tai suvuttomasti. Toisilla lajeilla, esimerkki kalifornianripsiäisellä, hedelmöityneistä munista kuoriutuu sekä koiraita että naaraita, kun taas hedelmöitymättömistä munista kuoriutuu vain koiraita. Jotkut lajit, kuten tupakkaripsiäinen, lisääntyvät yksinomaan suvuttomasti, jolloin hedelmöitymättömistä munista syntyy vain naaraita. Lajista riippuen naaras munii 30-300 munaa elinaikanaan.

Torjuntaeliöt

Ripsiäispetopunkki (Amblyseius cucumeris)

Ripsiäispetopunkkeja

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

 

Amblyseius cucumeris -petopunkkia käytetään ripsiäistorjunnassa sekä vihanneksilla että kukilla. Mansikalla sitä käytetään mansikkapunkin torjuntaan.

 

Toiminta ja biologia

 

Aikuinen Amblyseius cucumeris on noin 0,3 mm pituinen, väriltään kellertävä-punertava. Nuoruusvaiheet ovat lähes värittömiä. Petopunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää 6-9 päivää (25 °C). Aikuinen punkkinaaras munii noin 2 munaa päivässä (25 °C) jopa kolmenkymmenen päivän ajan, mikäli niille on riittävästi ravintoa saatavilla. Viileämmissä olosuhteissa muninta hidastuu puoleen. A. cucumeris -petopunkki ei kuitenkaan mene lepotilaan, vaikka päivä on lyhyt ja valoa vähän. Aikuinen ripsiäispetopunkki tappaa päivässä vain 2-3 ripsiäistä. Siksi torjunnan onnistuminen vaatii paljon ja usein toistettuja petopunkkilevityksiä.

 

Pakkauskoot ja kantoaineet

 

  • 250 000 petoa / 5 litran hylsy (kantoaine; lese ja vermikuliitti)
  • 50 000 petoa / 1 litran hylsy (kantoaine; lese ja vermikuliitti)
  • 25 000 petoa / 1 litran hylsy (kantoaine; lese ja vermikuliitti)
  • 100 pussia ripustimen kanssa tai ilman (1000 petoa / pussi)
  • 250 pussia ripustimen kanssa tai ilman (1000 petoa / pussi)
  • 500 pussia ripustimen kanssa tai ilman (1000 petoa / pussi)

 

Käyttöohje

 

Amblyseius cucumeris -petopunkkeja on saatavana sekä pusseissa että pulloissa. Pussipetoja käytetään lähinnä ennakkotorjuntaan sekä silloin, kun kantoainetta ei haluta kasvustoon (esimerkiksi kukilla). Pussipedot lisääntyvät ripustuspusseissa ja leviävät niistä kasveille jopa 4-8 viikon ajan. Leviäminen tosin riippuu lämpötilasta ja kosteudesta (esim. hellejaksojen aikana pussien kuntoa on tarkkailtava kuivumisen varalta ja varauduttava uusintalevityksiin). Pussien kunto kannattaakin tarkistaa avaamalla pussi sekä katsomalla näkyykö pussissa vielä sekä peto- että näiden evääksi pakattuja homepunkkeja. Pussit ripustetaan lehtihankoihin varjoisiin kohtiin.

 

Pullopetoja käytetään esimerkiksi silloin, kun kasvustossa on jo havaittavissa runsaammin ripsiäisiä. Pullopetoja kannattaa levittää myös heti istutuksen jälkeen kasveille, mikäli on odotettavissa, että ripsiäisiä ilmaantuu kasveille heti. Myös mansikalla käytetään pullopetoja.

 

Huomioitavaa

 

Sekä pullo- että pussipetoja voidaan säilyttää 10-15 asteessa 1-2 päivän ajan. Säilytä pullopedot vaakatasossa. On suositeltavaa levittää pedot heti tuotteen saapumisen jälkeen, ei kuitenkaan keskipäivän helteiden aikaan.

Orius-petoluteet (Orius majusculus & Orius laevigatus)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Orius-luteita käytetään yhdessä ripsiäispetopunkkien kanssa täydentämään ripsiäispetojen toimintaa ripsiäistorjunnassa.

Toiminta ja biologia

Orius -luteet muodostavat pysyvän populaation ja niitä alkaa näkyä runsaammin kasveilla 3-5 viikon kuluttua ensimmäisestä levityksestä. Ripsiäisten määrä kääntyy laskuun vasta kun ludepopulaatio on kasvanut riittävän suureksi. Valoviljelyssä talvioloissa (kurkulla) kesärikkaluteet lisääntyvät yhden sukupolven verran, kasvihuoneessa kehittyneet kesärikkaluteet eivät kuitenkaan ole lisääntymiskykyisiä, eivätkä siten jatka populaation kasvua enää kasvihuoneessa.

Pakkauskoot ja kantoaineet

Kesärikkalude Orius majusculus (oma tuotanto)

  • 500 ludetta / pullo
  • 5000 ludetta (bulkki)/astia

Ripsiäsrikkalude Orius laevigatus (tuonti)

  • 500 ludetta / pullo

Käyttöohje

Mikäli kasvustossa alkaa näkyä ripsiäisiä ripsiäispetopunkeilla tehdystä ennakkotorjunnasta huolimatta, levitetään kasvustoon Orius -petoluteita pieniin kekoihin (15-20 ludetta per keko eli 15-20 ml). Kurkulla Oriukset levitetään kantoaineessaan lehdille. Kukilla petoluteet voidaan asettaa kasvualustan päälle. Orius -luteet munivat mielellään nuoriin kurkunversoihin. Luteiden levittämisen jälkeen versojen leikkuuta tulisikin välttää 1-2 viikon ajan, jotta niihin munitut munat ehtisivät kuoriutua.

Luteet olisi hyvä levittää joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla – tällöin aikuiset luteet eivät niin herkästi lennä ulos kasvihuoneesta.

Huomioitavaa

Orius -pulloja voidaan varastoida muutaman päivän ajan ennen levitystä 8-10 asteessa, pullot vaakatasossa.

Eri Orius -lajien käytössä on eroja mm. luteiden päivänpituus-vaatimusten suhteen. O. majusculus –lajia käytetään touko-elokuussa eli kun päivänpituus on noin 14-16 h, O. leavigatus –lajia käytetään maalis-syyskuussa, kun päivänpituus ylittää 12 h.

Liima-ansat (arkki)

Liima-ansa arkki keltainen sininen Biotus Oy Heini KoskulaLiima-ansoja käytetään kasvihuoneissa tarkkailussa ja massapyynnissä. Harsosääskiä tarkkaillaan ja massapyydetään keltaisilla liima-ansoilla.

Arkkiansat (Catch-it) ovat kartonkia, joiden pinnassa on kuivumaton hyönteisliimakerros. Liima on peitetty suojapaperilla. Poista paperi ja pyydys on valmis käytettäväksi.

Arkkiansat voi asettaa kasvustoon esim. pujottamalla tikku liima-ansassa olevien reikien läpi. Laita ansoja tasaisesti ympäri kasvihuonetta. Mikäli tarkoitus on massapyydystää kasvintuhoojia, niin levitä ansoja reilusti (esim. 1 ansa/2–20 m2). Tarkkailussa ansoja voi käyttää esimerkiksi 0,5–1 kpl/100 m2.

Saatavilla olevat arkki-ansat:

  • 10 ×25 cm keltainen, yksipuoleinen,10, 50 tai 1000 kpl/paketti
  • 20 ×25 cm keltainen tai sininen, yksipuoleinen, 25 kpl/paketti tai 900 kpl/paketti
  • 20 ×25 cm keltainen, kaksipuoleinen, 20 kpl/paketti tai 700 kpl/paketti
  • 40 ×25 cm keltainen, kaksipuoleinen, 10 kpl/paketti tai 250 kpl/paketti
  • 7 ×30 cm sininen, yksipuoleinen, 50 kpl/paketti
Liima-ansat (rulla)

Rulla-ansa Keltainen Liima-ansa Biotus Oy Katrianna LeinoRulla-ansa Liima-ansa Biotus Oy

Rulla-ansa on polyeteenikalvoa ja sen molemmilla puolilla on tahmea liimapinta. Liima on myrkytön, vedenkestävä, eikä se kuivu lämpimissäkään olosuhteissa. Ansaa on helpompi käsitellä kahden henkilön voimin. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan keinon levittää ansat kasvihuoneeseen.

Vinkkejä rulla-ansan käyttöön:

  • Ansojen liima on hyvin tahmaista. Käytä käsiteltäessä hanskoja!
  • Levitettävät ansat kannattaa ottaa huoneenlämpöön edeltävänä päivänä, sillä rulla-ansojen käsittely on helpompaa ja liima joustavampaa ansan ollessa lämmin.
  • Liima voidaan poistaa käsistä ja muilta pinnoilta esim. tärpätillä tai denaturoidulla spriillä (varmista puhdistettavan pinnan kestävyys ennen puhdistusta).

Lyhyet ansapätkät:

Kierrä ansan reuna kepin ympärille, levitä ansasta sopiva pätkä, leikkaa ansa poikki ja kierrä toinen pää toisen kepin ympärille. Työnnä kepit esim. ruukkuihin ja pingota ansat suoraksi (käyttö: kukat, yrtit ja salaatit). Vaihtoehtoisesti pystysuuntaan ripustus kasvien väliin: taita liima-ansan ylä- ja alareuna keppien ympäri (esim. kurkku)

Koko rivin mittaiset pituussuuntaiset ansat:

  • Salaatilla, yrteillä ja kukilla ansoja voi vetää esimerkiksi seinien viereen ja pöytien alle massapyytämään liejukärpäsiä ja harsosääskiä. Pienemmässä mittakaavassa ansat voi nitoa niitä varten tehtyihin tukirakenteisiin.
  • Levitettäessä aseta rulla-ansa tankoon tms. telineeseen. Ansan pitää voida pyöriä vapaasti. Tarvittaessa tangon päähän voi tehdä ”stopparin”, jotta ansa ei pääse putoamaan.
  • Pidä ansa sopivan tiukalla. Jos ansaa kiristää liikaa, se voi katketa. Liian löysä ansa menee puolestaan ryttyyn.
  • Käsittele ansaa varoen, sillä pienet repeämät tai reiät ansassa voivat heikentää ansaa ja aiheuttaa sen katkeamisen.
  • Lähdettäessä levittämään ansaa, sido sen toinen pää tiukasti kiinni esim. pylvääseen. Ansan loppuessa keskellä riviä, jatketaan uudella ansalla sitomalla ansojen päät tiukasti solmuun.
  • Ansat levitetään ylhäältä kärryistä käsin tai alhaalta
  • Ansaa voi tukea kiertämällä sitä pylväiden tai orsien ympärille aina sopivin välein, ansan alaosaan voi laittaa kevyen painon (esim. pyykkipojan), jotta ansa ei taittuisi kaksinkerroin niin helposti.
  • Ansan taakse voi ensin levittää tukinauhan, jonka eteen ansa avataan

Saatavissa olevat rulla-ansa koot:

  •  5 cm x 100 m (keltainen ja sininen)
  • 15 cm x 100 m (keltainen ja sininen)
  • 30 cm x 100 m (keltainen, sininen ja valkoinen)

Apuvälineet rulla-ansojen levitykseen:

  • Rulla-ansa tuki/pidike   5kpl/pakkaus (15 cm leveälle ansalle)
  • Rulla-ansojen levityslaite (Apuväline rulla-ansojen levitykseen kurkkujen, tomaattien latvukseen. Rulla-ansan levityslaite helpottaa huomattavasti ansalevityksiä! Kysy lisää: esa.palmujoki@biotus.fi)

Rulla-ansojen levityslaite

 

Ostaessasi yli 20 rullaa, pyydä tarjous!

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16