Kärsäkkäät

Tunnistus

Pitkään samalla paikalla viljellyn mansikan vitsaukseksi saattaa ilmaantua korvakärsäkkäitä. Saastunnan alussa korvakärsäkkäät on hankala huomata, sillä toukat piilottelevat juuristossa ja aikuiset ovat aktiivisimpia iltahämärissä. Aikuiset korvakärsäkkäät ovat lentokyvyttömiä ja ne lisääntyvät partenogeneettisesti. Osa korvakärsäkkäistä talvehtii aikuisena, osa toukkina tai koteloina. Kaikkia kehitysasteita voikin esiintyä samanaikaisesti, mikä vaikeuttaa torjuntaa.

Eri korvakärsäkäslajeista pikkukorvakärsäkäs on nimensä mukaan pienin (aikuinen 4–5,5 mm, toukka6 mm). Isokorvakärsäkkäät (aikuinen 5–7,5 mm, toukka 6–8 mm) ovat mustia tai ruskeita ja usein ruskeiden suomujen peitossa. Uurrekorvakärsäkkäät ovat puolestaan suurimpia (aikuinen 7,5–10 mm, toukka 8–10 mm), aikuiset ovat kiiltävänmustia ja niiden peitinsiivissä on selvästi havaittavia kellertäviä suomulaikkuja. Korvakärsäkästoukat vetäytyvät sykkyrään häirittäessä. Ne ovat vaalean kellertäviä ja niillä on ruskea pää.

Vioitus

Niin pikku-, iso- kuin uurrekorvakärsäkkäät aiheuttavat saman tyyppistä vioitusta ja myös niiden biologiassa on yhteneväisiä piirteitä. Aikuiset korvakärsäkkäät syövät mansikanlehtiin pyöreitä koloja. Varsinaisen vioituksen aiheuttavat kuitenkin juuristossa elävät toukat. Ne katkovat juuria sekä kalvavat juurten pintasolukkoa, heikentynyt juuristo haittaa kasvua ja lopulta voi kuihduttaa koko kasvin. Jos kasvin nostaa ylös juurineen, löytyy kellertäviä, ruskeapäisiä korvakärsäkästoukkia.

Biologia

Naaras tuottaa 4-5 kk:n aikana tuhatkunta munaa. Naaras munii maahan isäntäkasvin lähelle. Munavaihe kestää kolmisen viikkoa. Toukkavaihe kestää 2-12 kuukautta (uurrekorvakärsäkäs talvehtii toukkana), jota seuraa 1-1,5 kuukautta kestävä kotelovaihe. Kotelovaiheen kärsäkäs viettää kasvualustassa maa-aineksesta muovaamassaan pienessä kammiossa 2-3 cm syvyydessä.

Torjuntaeliöt

Kärsäkässukkulat (mansikalle)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Kärsäkässukkuloita käytetään avomaalla, mm. mansikalla, uurrekorvakärsäkästoukkien torjuntaan.

Toiminta ja biologia

Korvakärsäkkäiden torjuntaan on saatavana kahta eri sukkulamatolajia (Heterorhabdites spp – ja Stainernema kraussei -sukkulamadot). Sukkulamatojen ero on lähinnä niiden kylmänsiedossa ja käyttöajankohdassa. S. kraussei sietää jopa +5°C lämpöä (käyttö aikaisin keväällä tai alkusyksystä), mutta Heterorhabdites –lajia käytettäessä maaperän tulee olla yli 10 asteista.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • Kärsäkässkukkula 50 miljoonaa / pakkaus
  • Kärsäkässkukkula 250 miljoonaa / pakkaus

Käyttöohje

Sukkulamatoseos voidaan liottaa ensin 5 litraan vettä (15-20°C). Riko mahdolliset kokkareet, sekoita liuos tasaiseksi ja anna liueta noin 5 min. Tämän jälkeen seos laimennetaan suuremmalla vesimäärällä (vesimäärä riippuu käytettävästä käsittelytekniikasta, viljelyskasvista yms.). Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tippukastelun kautta. Kasvinsuojeluruiskua käytettäessä paine ei saa ylittää 5 baaria. Ruiskusuuttimen on oltava vähintään 0,5 mm, alle 1 mm:n suodattimet tulee poistaa, jotta vältetään tukkeumat. Sekoita seosta säännöllisesti käsittelyn aikana, jotta sukkulamadot kantoaineineen eivät vajoa astian pohjalle. Käsittelyä tehtäessä sukkulamatoja ei saa päästää kuivumaan eikä niitä saa altistaa suoralle auringonvalolle.

Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tihkukastelun kautta. 50 miljoonalla sukkulamatopakkauksella saa 2000 kasvia käsiteltyä, 250 miljoonaa riittää 10 000 kasville. Sukkulamadot vaativat toimiakseen jatkuvasti kosteana pysyvää maata.

Huomioitavaa

Tuotetta voidaan varastoida noin kuukauden ajan 6-8 asteessa. Veteen sekoitettu sukkulamatoseos ei kestä säilytystä!

Kärsäkässukkulat (Heterorhabdites sp.)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Heterorhabdites -sukkulamatoja käytetään uurrekorvakärsäkästoukkien torjuntaan.

Toiminta ja biologia

Sukkulamadot ovat mikroskooppisen pieniä (noin 1mm), väriltään vaaleita-läpinäkyviä. Ilman mikroskooppia niitä ei juurikaan pysty näkemään. Sukkulamadot elävät symbioosissa hyönteisissä lisääntymään erikoistuneiden bakteerien kanssa. Sukkulamadot tunkeutuvat hyönteiseen esim. ilma-aukkojen kautta, hyönteiseen päästyään sukkulamato vapauttaa kantamansa bakteerit. Bakteeri hajottaa hyönteisen kudosta, jota sukkulamadot alkavat syödä. Hyönteistoukka kuolee muutaman päivän kuluttua siitä, kun sukkulamadot ovat siihen tunkeutuneet. Heterorhabdites -suvun sukkulamatojen tappamat hyönteistoukat muuttuvat punaruskeiksi. Sukkulamadot toimitetaan 3 asteen kestotoukkina.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • Kärsäkässukkula 50 miljoonaa / pakkaus
  • Kärsäkässukkula 250 miljoonaa / pakkaus

Käyttöohje

Sukkulamatoseos voidaan liottaa ensin 5 litraan vettä (15-20°C). Riko mahdolliset kokkareet, sekoita liuos tasaiseksi ja anna liueta noin 5 min. Tämän jälkeen seos laimennetaan suuremmalla vesimäärällä (vesimäärä riippuu käytettävästä käsittelytekniikasta, viljelyskasvista yms.). Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tippukastelun kautta. Kasvinsuojeluruiskua käytettäessä paine ei saa ylittää 5 baaria. Ruiskusuuttimen on oltava vähintään 0,8 mm, alle 1 mm:n suodattimet tulee poistaa, jotta vältetään tukkeumat. Sekoita seosta säännöllisesti käsittelyn aikana, jotta sukkulamadot kantoaineineen eivät vajoa astian pohjalle. Käsittelyä tehtäessä sukkulamatoja ei saa päästää kuivumaan eikä niitä saa altistaa suoralle auringonvalolle.

Käsiteltävän maaperän tulisi olla 10-25 asteen välillä. Sukkulamatojen levittämisen jälkeen tulisi maaperää pitää kosteana ainakin viikon ajan, sillä sukkulamadot kuolevat mikäli maa on liian kuivaa.

   Levitysmäärät Levityskerrat Huomioitavaa
Ennakkotorjunta-lievä saastunta 500.000/m2 Normaalisti yksi käsittelykerta riittää Optimaaliseen torjuntatulokseen voi olla tarpeen käsitellä kasvusto kahdesti vuodessa (touko- ja syyskuussa.
Paha saastunta 1 miljoona/m2 Käsittely toistetaan mikäli 4-6 viikon kulutta löytyy vielä kärsäkästoukkia Toukkatilanteen voi tarkastaa kasvien juurista.

Huomioitavaa

Tuotetta voidaan varastoida noin kuukauden ajan 6-8 asteessa. Veteen sekoitettu sukkulamatoseos ei kestä säilytystä!

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16