Askeleet tarkkailuun ja torjuntaan

20.2.2020

Nyt on hyvä tehdä lupauksia: tänä kautena tarkkailen entistä paremmin ja aloitan ennakkotorjunnan riittävän ajoissa! Vakaa aikomus ei kuitenkaan riitä, asenteen lisäksi myös välineiden on oltava kunnossa.

1)      Hanki luuppi

Luuppi on edullinen apuväline jokapäiväiseen käyttöön. Se on pieni ja kulkee näppärästi mukana (tosin myös hukkuu helposti). Luupilla tarkistat nopeasti pienetkin kohteet: onko syytä huolestua vai oliko kenties sittenkin väärä hälytys?

luuppi ja liima-ansa

2)      Kurinalainen muistiin merkitseminen

Kirjaa havaintosi kurinalaisesti ylös. Kirjaaminen saattaa tuntua työläältä, mutta uutteruus palkitaan: pidemmältä ajalta kerätty tieto auttaa kasvinsuojelutoimenpiteistä päätettäessä. Dokumentoituun tietoon voidaan palata ja sen perusteella nähdä säännönmukaisuuksia (jopa rutiineja) kasvintuhoojien ilmaantumisessa!
Eikä siinä vielä kaikki: lisäksi voidaan arvioida torjuntatoimien tehoa ja järkeistää torjuntaeliölevityksiä omalle viljelmälle sopivaksi. Ennakkotorjunnan ajankohta voidaan optimoida  kasvintuhoojien ilmaantumisen kynnykselle.

tarkkailu ja muistiinmerkitseminen

3)      Mobiilimikroskoopista huvia

Mobiilimikroskooppi on Suomalainen innovaatio, joka muuttaa kännykkäsi mikroskoopiksi! Pieni laite asennetaan magneetilla puhelimen kameran linssin eteen ja laite suurentaa kohteen. Mobiilimikroskoopin ehdoton etu on kuvaamis- ja tallennusmahdollisuus. Mobiilimikroskooppi sopii erityisesti kasvintuhoojista ja torjuntaeliöistä vähän enemmän kiinnostuneille.

mobiilimikroskooppi keeploop
Niin luupit kuin mobiilimikroskoopit saatavana Biotuksesta!

Apuvälineet tarkkailuun myös TarhurinApu-verkkokaupasta.

Kirjoittanut: Heini Koskula

Paljonko on paljon?

Torjuntaeliölevitykset voidaan jakaa ennakko- ja korjaavaan torjuntaan. Ennakkotorjunnan määritelmä on selvä: eliöt levitetään ennakkoon kasvustoon ennen tuhoeläinten ilmaantumista. Torjunta on korjaavaa silloin kun kasvustossa on tuhoeläimiä havaittavissa. Lievä vai...

lue lisää