Härkäpapupiilokkaan (Bruchus rufimanus) tarkkailu

Härkäpapupiilokas on pääasiassa härkäpavun siemeniä vioittava tuholainen. Suomessa sitä on aiemmin tavattu satunnaisesti, mutta lämpöisen ja pitkän kasvukauden 2021 aikana härkäpapupiilokasta ja niiden aiheuttamia vioituksia löytyi Varsinais-Suomalaiselta härkäpapupellolta. Laji esiintyy runsaampana Keski-Euroopassa ja Välimeren ympäristössä.

Härkäpapupiilokkaan lentoaika alkaa, kun lämpötilat ylittävät 15 astetta. Naaras munii palkoihin, joista toukat kaivautuvat siemenien sisään. Toukka käy läpi kaikki toukkavaiheet sekä kotelovaiheen härkäpavun siemenen sisällä, ja onkin tästä syystä hankala torjuttava. Kemiallisella torjunnalla ei ole saatu hyviä tuloksia, sillä torjunta tulisi kohdistaa muniviin naaraisiin. Kestävän torjuntamenetelmän löytyminen toisi kauan kaivattua apua härkäpavun viljelyyn ympäri sen esiintyvyysaluetta.

Härkäpapupiilokkaan tarkkailu on tärkeää, jotta saadaan tietoa lajin esiintyvyydestä Suomessa. Tarkkailussa suositellaan käytettäväksi 1-2 pyydystä/ lohko, riippuen lohkon koosta. Jos käytetään 2 pyydystä/ lohko, voidaan yksi pyydys sijoittaa lohkon eteläosaan ja toinen pohjoisosaan. Pyydykset asennetaan viljelmälle ennen kukintaa.

Kupoli -pyydyksen kokoamisohje:

  1. Aseta vaalea suppilo vihreän purkin päälle ja kierrä suppilon alaosassa olevat lukitsimet paikoilleen. Vihreä purkki jää suuaukko alaspäin.
  2. Aseta feromonihaihdutin läpinäkyvään kupolimaiseen yläosaan. Käytä kertakäyttöhanskoja käsitellessäsi feromonihaihdutinta. Voit myös koettaa asettaa feromonihaihduttimen suoraan sen säilytyspussista paikoilleen.
  3. Kierrä yläosa (kupoli) suppilon päälle paikoilleen niin, että osat lukittuvat toisiinsa
  4. Asenna pyydys viljelmällä 1 metrin mittaiseen keppiin
  • Tapa 1: Työnnä keppi vihreän purkkiosan ristinmuotoisesta aukosta sisään
  • Tapa 2: Kiinnitä vihreä purkkiosa teipillä keppiin

Härkäpapupiilokkaat lentävät suppilon liepeen alta suppiloon, kulkevat suppilon yläosan pienestä reiästä kupoliin feromonin houkuttelemana ja jäävät ansaan, eivätkä pääse enää pois.

Feromonihaihduttimen säilytys:

  • säilytä feromonihaihdutin (laatikko) pakkasessa, kunnes käytät sen
  • feromonihaihdutin säilyy avaamattomana pakkasessa 2 vuotta sen valmistuspäivästä

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16