Usein kysytyt kysymykset

Toimitus ja maksaminen

Tuleeko paketin mukana lasku vai miten maksu hoidetaan?
Harrastelijoille, jotka tilaavat sähköpostitse tai nettisivujen tilauslomakkeen kautta, laitamme laskun sähköpostilla PDF-tiedostona. Puhelimitse tehtyihin tilauksiin laitamme laskun sähköpostilla, vain jos olemme saaneet sähköpostiosoitteen tilauksen yhteydessä. Asiakkaille, joilla ei ole sähköpostiosoitetta sekä feromoni- ja liima-ansa tilauksiin laitamme paperisen laskun paketin mukana.

Kauanko laskulla on maksuaikaa?
Laskulla on viikko (7 vrk) maksuaikaa.

Miten torjuntaeliöt säilyvät elävänä ja käyttökelpoisina kuljetuksessa?
Pakkaamme torjuntaeliöt styrox-laatikoihin (talvella pakkasta vastaan, kesällä lämpöä).

Minkälaiset toimitusajat tuotteillanne on?
Edeltävän viikon perjantaihin mennessä meille tulleet harrastajatilaukset toimitamme seuraavan viikon keskiviikkona (asiakkaalla torstaina). Poikkeuksiakin löytyy ja mikäli varastossa on ylimääräisiä tuotteita, voi toimitus olla mahdollinen jopa samalla viikolla, kun tilaus on saapunut meille.

Paljonko toimituskulut ovat?
Toimituskulut pienille torjuntaeliötilauksille ovat n. 15€ (sis. alv 24 %) riippumatta siitä lähteekö paketti SmartPostilla, Postilla tai Matkahuollolla. Feromoni- ja liima-ansatilauksille, jotka lähtevät postin kirjelähetyksinä, toimituskulut ovat n. 7,5€ (sis. alv 24 %).

Voinko noutaa tuotteen? Jos voin, niin mistä?
Tuotteet voi myös noutaa suoraan Biotukselta. Noudot täytyy kuitenkin aina etukäteen sopia. Biotus Oy:n toimipaikka sijaitsee Forssassa, Tiilenlyöjänkatu 5.

Korvaako Biotus Oy epäonnistuneen torjunnan?
Biotus Oy ei vastaa epäonnistuneesta torjunnasta. Torjuntaeliöiden toimivuuteen vaikuttaa muun muassa varastointiolosuhteet, levitysmenetelmät, saastunnantaso sekä ilmasto-olosuhteet. Biotus Oy ei pysty vaikuttamaan näihin tekijöihin. Mikäli lähetyksen perille saaminen epäonnistuu tai tuotteet vaurioituvat lähetyksessä, olethan heti meihin yhteydessä soittamalla tai sähköpostilla. Biotus Oy ei vastaa torjuntaeliöiden laadusta, mikäli paketti seisoo Postin tai Matkahuollon noutopisteessä useita päiviä asiakkaan noutamisen viivästymisen tai noutamatta jättämisen takia.

Tilaaminen

Voiko tavallinen harrastelija tilata kotipuutarhaansa torjuntaeliöitä?
Kyllä, myös harrastajat voivat tilata torjuntaeliöitä. Biotus Oy myy myös pienempiä pakkauskokoja, jotka on suunnattu erityisesti harrastelijoille. Valikoimassamme on myös tarkkailutarvikkeita tuholaisten tarkkailuun ja tunnistamiseen.

Miten voin tilata tuotteita Biotukselta?
Tuotteita voi tilata nettisivujen kautta tilauslomakkeella, sähköpostitse tarhurinapu@biotus.fi tai puhelimitse 050 309 0810

Mistä tiedän minkä kokoisen pakkauksen tarvitsen tuholaisongelmaani?
Biotus oy:n nettisivuilta löytyy ohjeita eliölevitysmääristä. Kasvihuone –osiossa jokaisen kasvintuhoojan oman sivun alaosassa on lueteltu kyseistä tuhoojaa vastaan soveltuvat torjuntaeliöt ja levitysmäärät. Jos et kuitenkaan löydä sivuiltamme vastausta, voit myös kysyä meiltä neuvoa. Yhteydenotot otamme vastaan mieluiten sähköpostitse tai tilauslomakkeen viestiosion kautta. Kotiolosuhteissa suosittelemme levittämään reilummin torjuntaeliöitä, kuin ammattiviljelmillä, sillä myös eliöiden kuolleisuusriski on suurempi vaihtelevissa ilmasto-olosuhteissa ja kuivassa huoneilmassa.

Torjuntaeliöt ja niiden käyttäminen

Onko torjuntaeliöiden käytöllä varoaikoja (vrt. kasvinsuojeluvalmisteet)?
Torjuntaeliöillä ei ole varoaikoja. Torjuntaeliöiden käyttö on luonnonmukaista ja turvallista. Heti torjuntaeliöiden levittämisen jälkeen kasvien kanssa voi työskennellä ja kasvien tuottamaa satoa voi syödä.

Voinko käyttää samanaikaisesti kasvinsuojeluaineita ja torjuntaeliöitä? Torjuntaeliöitä ja kasvinsuojeluaineita ei voi käyttää samanaikaisesti, sillä kasvinsuojeluaineet tappavat myös hyötyeliöt. Varoaika torjuntaeliöiden levitykselle kasvinsuojeluaineen käytön jälkeen riippuu käytettävästä kasvinsuojeluaineesta ja sen vaikuttavasta-aineesta. Varoajaksi saattaa riittää, että kasvusto kuivahtaa käsittelystä (mm. Carbon Kick Booster ja Neem-öljy), mutta varoaika voi olla myös päiviä tai jopa viikkoja.

Soveltuvatko torjuntaeliöt käytettäväksi asuinhuoneistossa?
Optimaalisimmat olosuhteet torjuntaeliöiden käytölle ovat kostea ja lämmin ilmasto. Asuinhuoneistossa ilma on yleensä melko kuiva, joten torjuntaeliöiden toimivuutta ei voida taata. Suosittelemmekin levittämään huoneistossa oleville kasveille reilusti enemmän torjuntaeliöitä, kuin ohjeistuksissamme suositellaan kasvihuoneisiin levitettävän. Torjuntaeliöiden käytöstä ei ole sinällään haittaa sisätiloissa, mutta emme suosittele käyttämään lentäviä torjuntaeliöitä asuintiloissa, sillä niiden lentelyä ympäriinsä ei pysty kontrolloimaan. Lentäviä torjuntaeliöitä ovat esimerkiksi kirvavainokaiset, kirvasääsket, Orius-petoluteet ja leppäpirkot. Petopunkeista ripustettavat pussit (esim. ripsiäispetopunkkipussit) soveltuvat hyvin asuinhuoneistossa käytettäviksi.

Ohjeissa mainittiin, että huoneen ilmankosteus tulisi olla yli 65%. Menehtyvätkö petopunkit, jos ilmankosteus on alhaisempi? Petopunkkien kannalta on parempi, mitä kosteampi ilma huoneessa on. Muniakseen ne vaativat vähintään 65% ilmankosteuden. Petopunkit eivät kuitenkaan heti kuole kuivemmassa ilmassa. Pysyvää kantaa petopunkit eivät muodosta kasvustoon, vaikka ilman kosteuden saisikin pidettyä niille suotuisana. Korkealla ilmankosteudella saadaan kuitenkin hieman pidennettyä niiden tehokasta elinaikaa kasvustossa. Kasveja voi kevyesti sumutella vedellä petopunkkien levityksen jälkeen.

Onko torjuntaeliöiden käyttäminen varma torjuntamenetelmä?
Biologisen torjunnan onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Biologinen torjunta onnistuu parhaiten ennakkoon, eli torjuntaeliöitä levitetään kasvustoon jo ennen kuin kasvintuhoojia havaitaan tai heti ensimmäisten kasvintuhoojien havaitsemisen jälkeen. Näkyvät oireet kuten lehtien kellastuminen, nuutuminen ja kuivuminen sekä vihannespunkin seitin löytyminen kasvustosta tarkoittaa yleensä jo pahaa saastuntaa, silloin saattaa olla jo liian myöhäistä lähteä torjumaan kasvintuhoojia yksin torjuntaeliöiden turvin.

Miten voin itse vaikuttaa biologisen torjunnan onnistumiseen?

  • Säilytä torjuntaeliöpakkaukset ohjeiden mukaan levitykseen asti. Huomioi, että toiset eliöt vaativat kylmäsäilytyksen, toiset eivät kestä kylmäsäilytystä.
  • Tilaa torjuntaeliöitä ennemmin liian aikaisin, kuin vasta sitten kun ongelma on päässyt liian pahaksi. Biologinen torjunta tehoaa parhaiten ennakkotorjuntana.
  • Tarkkaile kasvustoa koko kasvukauden ajan. Vihannespunkit lisääntyvät räjähdysmäisesti lämpimällä säällä.
  • Kasvustoa voi sumuttaa vedellä, jotta petopunkit viihtyisivät paremmin. Vihannespunkit taas eivät viihdy liian kosteassa ilmastossa.
  • Tunnista tuholainen ja valitse oikea torjuntaeliö kyseiselle lajille. Tarvittaessa me Biotukselta autamme valitsemaan sopivan torjuntaeliön juuri sinun ongelmaasi.

Mitä kantoaine sisältää?
Riippuen torjuntaeliöistä, kantoaineena käytetään jotain seuraavista: lesettä, vermikuliittia, multaa, tattarirouhetta tai puupurua.

Voinko olla allerginen torjuntaeliöille tai niiden kantoaineelle?
On mahdollista olla allerginen jollekin torjuntaeliöiden kantoaineille, mutta kertakäyttökäsineitä ja hengityssuojainta käyttämällä allergisoinnin riskit pienenevät. Suurimman osan tuotteistamme voi ripotella kasvustoon suoraan pullosta tai hylsystä, joten periaatteessa torjuntaeliöihin tai niiden kantoaineeseen ei tarvitse koskea ollenkaan.

Voinko itse kasvattaa petopunkkeja kotona?
Kotiolosuhteet eivät sovellu petopunkkien kasvattamiseen.

Levitin torjuntaeliöitä kasveilleni. Milloin ja miten voin havaita, että ne ovat tehonneet?
Petopunkkien vaikutus alkaa näkyä 1-2 viikon kuluessa. Ongelman poistumiseen kokonaan menee kuitenkin useita viikkoja ja kasvuston uusintakäsittely petopunkeilla on suositeltavaa etenkin pahoissa saastuntatapauksissa. Pahoissa vihannespunkkisaastunnoissa on suositeltavaa yrittää hävittää suurin osa vihannespunkeista ensin rypsiöljypohjaisella Booster-valmisteella ja levittää petopunkit vasta Booster-käsittelyn jälkeen. Kirvoja torjuttaessa on myös syytä huomioida, että torjuntaeliöillä kestää viikosta-kahteen, ennen kuin niiden teho alkaa näkyä.

Kauanko torjuntaeliöitä voi varastoida ja missä olosuhteissa?
Pääsääntönä on maksimissaan 1-2 vuorokautta varastointia paketin saavuttua perille. Parhaiten torjuntaeliöt kuitenkin toimivat, jos ne saadaan heti paketin saavuttua levitettyä kasvustoon. Varastointilämpötilat lukevat tuotepakkausten etiketeissä. Pääsääntönä on viileä säilytys kaikille muille torjuntaeliöille, paitsi harsosääskipetopunkeille sekä amerikanleppäpirkoille, jotka säilytetään huoneenlämmössä.

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Puh. (03) 438 3195 / 040 5703536
info(at)biotus.fi

Kotipuutarhurit (TarhurinApu)
050 309 0810

Biotus

TarhurinApu

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16