Kirjanpainaja: houkuttele tuoksuilla, pyydystä ansaan

23.3.2023

Kirjanpainajakoiras erittää naaraita houkuttavia tuoksuja, ns. feromoneja. Feromonit ovat monimutkaisia kemiallisia yhdisteitä, mutta niitä on mahdollista valmistaa synteettisesti. Usein kysytäänkin, että millainen haihdutin tai ansa on paras. Yksiselitteistä vastausta ei ole, sillä feromoni- ja ansatyypin valinta perustuu kulloiseenikin tilanteeseen.

 

Aloita ajoissa

Kirjanpainajat talvehtivat karikkeessa. Niiden kevätlento alkaa yleensä toukokuussa. Tykötarpeet kannattaa hankkia hyvissä ajoin, jotta ne ovat valmiina viritystä varten. Tarvikkeet kirjanpainajien tarkkailuun ja torjuntaan löydät Biotuksen NETTIKAUPASTA. Feromonihaihduttimet säilytetään pakastimessa asennukseensa saakka.

 

Feromoni toimitetaan saumatussa alumiinipussissa. Pussin sisällä on läpinäkyvä pussi, jonka sisällä on itse feromonihaihdutin. Kuva: Biotus Oy.

Feromonihaihduttimet

Haihduttimia on saatavana useita eri tyyppejä (noin 12–16 € / kpl, sis. alv:n):

  • Lyhytkestoinen (toiminta-aika 6–8 vk). Tämä haihdutin kattaa kirjanpainajan ensimmäisen lennon. Haihdutin pitää vaihtaa, mikäli haluaa tarkkailla myös mahdollista toista lentoa.
  • Kaksivaiheinen (18–20 vk). Haihdutin leikataan auki asennuksen yhteydessä, sekä uudelleen noin 15 viikon kuluttua. Toinen leikkaus vapauttaa haihdutinpussin tuoksut loppukaudeksi.
  • Pitkäkestoinen feromoni (20–24 vk). Tuoksuja riittää koko kaudelle. Pyydys pitää käydä tyhjentämässä säännöllisesti.

 

 

Ansatyyppejä eri tilanteisiin

Valittu feromonihaihdutin asennetaan ansaan. Kirjanpainajanaaraat lentävät feromonin erittämien tuoksujen perässä ansaan ja päätyvät sen pohjalla olevaan keruuastiaan, josta saalis käydään tarkistamassa ja tyhjentämässä. Pyynti voi olla joko vesi- tai kuivapyyntinä. Vesipyynnissä keruuastiaan laitetaan vettä, jonne kuoriaiset kuolevat. Veteen lisätty AntiSmell-suola ehkäisee kuolleiden kuoriaisten haisemisen ja samalla tyhjennysväliä voidaan pidentää. Kuivapyynnissä pyydykset on syytä tyhjentää viikoittain.

Tiheällä tarkkailuvälillä saadaan tarkempaa tietoa kirjanpainajan lentohuipun ajankohdasta ja kestosta. Vesipyynnillä saavutettava pidempi tarkkailuväli on hyvä vaihtoehto jos pyydystä ei pääse tyhjentämään kovinkaan usein.

 

Kerrospyydystä voi käyttää niin vesi- kuin kuivapyyntiin. Tässä vasta viritetty pyydys valmiina vesipyyntiin. Kuva: Heini Koskula.

 

Ansoja on saatavana useita eri malleja. Ansojen hintahaarukka (alv 24 %) vaihtelee 25–250 euron välillä.

  • Ristikko- ja kerroskuppipyydykset ovat edullisinta hintaluokkaa. Ne voi ripustaa puuhun tai tukitolppien avulla pyyntipaikalle. Ristikkopyydys soveltuu kuivapyyntiin, kerroskuppipyydys myös vesipyyntiin.
  • Kerrospyydys (MultiWit) on laatikkomallinen pyydys. Tämän suositun pyydysmallin voi asentaa roikkumaan tai sille voi askaroida oman telineen. Kerrospyydys soveltuu sekä kuiva- että vesipyyntiin.
  • NoveFella -pylväsansa myydään 5 kappaleen pakettina. Pylväsansa ”porataan” suoraan maahan tai esim. kantoon. Ansa on sikäli kätevä, että sen asentamiseen ei tarvita mitään telinettä tai puuta. Pylväsansa soveltuu kuivapyyntiin.

 

NoveFella-kirjanpainaja-ansa. Kuva: Minna Pajunen / Biotus Oy.

 

Yhdistele vaihtoehtoja

Erilaisia feromonihaihduttimia ja ansamalleja yhdistelemällä voi toteuttaa itselleen sopivimman ratkaisun.  Kannattaa pohtia esim. kuinka usein pääsee tarkastamaan ansasaaliin. Tämä vaikuttaa kuiva- tai vesipyynnin valintaan, sekä feromonihaihduttimen toiminta-ajan valintaan.

Ansapyynnin lisäksi on myös muistettava pitää silmät auki metsässä liikkuessaan. Mikäli ansoista löytyy runsaasti saalista, on syytä jalkautua tarkkailmaan mahdollisia tuhoja maastoon, jotta pystyy tekemään oikea-aikaisia metsänhoidollisia päätöksiä.

 

Kirjanpainajien käsittelemä kuusi. Kuva: Minna Pajunen / Biotus Oy.

 

Teksti: Heini Koskula ja Minna Pajunen / Biotus Oy

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Metsälehdessä 2022

Tarkemmat hintatiedot kirjanpainajaferomoneista ja -ansoista, sekä tilaukset TarhurinApu -verkkokaupasta; SIIRRY SIVUSTOLLE.

Tuoretta satoa;

Lepaa 2024 -näyttelyssä Kasvinsuojeluun liittyviä tutkimus- ja hanketietoa kasvihuone- ja tunneliviljelijöille kaudelta 2024    Tällä kertaa puheenvuoro annetaan pääosin opiskelijoille, jotka ovat tehneet kaudella 2024 opinnäytetöitä Biotuksessa. Tervetuloa...

lue lisää

Biotuksen kuvapankki on nyt julkaistu

Muutama vuosi sitten asiakkaamme heitti idean kuvapankista (kiitos vain Virpi 😊). Idea on viimein toteutettu ja viety käytäntöön! Kuvapankki on tarkoitettu asiakkaidemme omaan sosiaalisen median viestintään kertomaan biologisen torjunnan saloista. Esim....

lue lisää

Valmisteluja kasvukauteen

Kuten moni teistä jo tietää aloitin työt Biotuksella marraskuun alussa 2021. Vastuualueinani ovat hedelmien ja avomaavihannesten biologinen kasvinsuojelu. Aiempi työskentelyni hedelmien parissa sekä Lukella että Ålands Hushållningssällskapilla Ahvenanmaalla loi oivan...

lue lisää

Torjuntaeliöiden käytön vinkit ja viilaukset

Vuoden 2022 teemana: Torjuntaeliöiden käytön vinkit ja viilaukset Biologisia torjuntaeliöitä on reilu parikymmentä eri lajia. Levitystapoja on useita. Päälle vielä lukuisat eri viljelmätyypit, viljelijät sekä puutarhoilla lopulta levitystyön tekevät työntekijät....

lue lisää

TOP10

Vajaa vuosi sitten asiakkaamme kyseli meiltä julistetta, jossa olisi kuvat niin tuholaisista kuin niiden aiheuttamista vioituksista. Tuumasta toimeen – päädyimme tekemään TOP10 julisteen, jossa esitellään kymmenen yleisintä kasvihuoneissa esiintyvää tuholaista sekä...

lue lisää

Niiton vaikutus ripsiäisiin

Niiton vaikutus ripsiäisiin Mansikan viljely kasvatustunneleissa on lisääntynyt huimasti Suomessa viime vuosina. Tunnelit pidentävät kasvukautta ja näin ollen kasvattavat potentiaalista satoa, mutta luovat samalla myös otollisen elinympäristön tuholaisille. Ripsiäiset...

lue lisää

Epätodellinen otsonivesi

Otsonivesi   Otsonivesi on vettä, jossa tehoaineena toimii antimikrobisuudestaan tunnettu otsoni. Jos nykymaailmassa jokin voi olla lähellä luonnonmukaista puhdistusainetta, niin otsoni. Sitä esiintyy mäntymetsän siimeksessä, aurinkoisella terassilla ja...

lue lisää